naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Lepelaar

Live

Nijlgans

Live

Merel

Live

Kauw

Live

Gekraagde roodstaart

Live

Torenvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Slechtvalkjong EXP vliegt van rooster!   *   De jonge ooievaars zijn geringd!   *   De jonge merels zijn uitgevlogen!   *   Jonge koolmezen uitgevlogen, de webcam is uit.   *   Derde jonge kerkuil uit het ei
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Tegenaanval?

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 26 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 587x

De strijd lijkt nog niet gestreden. Dachten we even dat de kauwen met hun snelle kraakactie het pleit in hun voordeel beslecht hadden, eergisteravond dook in een keer de huisbaas op. Of in ieder geval een familielid ervan, want er werd druk gespeculeerd of het wel het voormalige vrouwtje was.

Blijft een beetje lastig dat met zekerheid te zeggen, maar aan het voorzichtige en onderzoekende gedrag te zien, zou het zo maar een nieuwe dame of heer kunnen zijn. Hebben de kerkuilen de tegenaanval ingezet en nemen ze zo meteen de nestkast weer over of houden de kauwen dapper stand? Wie het weet mag het zeggen, maar spannend zal het nog wel even blijven. 

Woningnood

Het is in ieder geval weer een aardige illustratie van de constante woningnood onder holenbroeders. De concurrentie is hevig en zo nu en dan wordt er een stevig robbertje om gevochten. We zagen het dit seizoen al bij de slechtvalken, en uit eerdere edities kan ik me epische gevechten tussen steenuilen en holenduiven herinneren, tussen torenvalken en kauwen en tussen kerkuilen en torenvalken. Het gaat er vaak niet bepaald zachtzinnig aan toe. De holenduiven deelden zulke rake klappen uit dat het mannetje steenuil de kast bijna niet meer binnen durfde. De belangen zijn dan ook groot: of je slaagt erin nakomelingen op de wereld te zetten en je genen door te geven, of je moet een jaartje overslaan.   

Strijdwapens

De kauwen zullen zich dan ongetwijfeld ook niet gemakkelijk gewonnen geven. Ze hebben fors geïnvesteerd door maar liefst 5 eieren te leggen en dan geef je niet zomaar de sleutel af. Ondanks hun kleinere formaat hebben ze één groot voordeel: de kerkuil moet door een kleine opening naar binnen en is op dat moment kwetsbaar. Hij (zij?) kan zijn sterkste wapen, de klauwen, pas inzetten als hij zich vrij in de nestkast kan bewegen. De kauwen weten dat en zullen hun best doen het niet zover te laten komen. Hun dolkachtige snavel is daarbij een krachtig wapen. Een kerkuil zal zich wel drie keer bedekenken alvorens vanuit zo'n ongelijke positie de strijd aan te gaan.

En de man ...

Ik ben benieuwd of de kauwenman zich in de strijd zal werpen als de nood aan de vrouw komt. Groot nadeel is natuurlijk dat de kerkuil pas 's nachts het strijdperk betreedt, als meneer al lang op een oor ligt. Best mogelijk dat hij niet eens meekrijgt wat er zich afspeelt. Of zou zijn eega het zo op een gillen zetten dat hij er wakker van wordt en haar te hulp schiet? Toen vorig jaar een steenmarter snode plannen had met de jonge steenuilen in Winterswijk, voerden beide ouders gecoördineerde luchtaanvallen uit. 

Code geel

Vervelend voor de kauwen is dat kerkuilen het gehele voorjaar door met de eileg kunnen starten. Regelmatig gebeurt het dat in de loop van het voorjaar de muizenstand toeneemt, een extra prikkel voor de kerkuilen nog een broedpoging te wagen. Voor de kauwen betekent het dat ze voortdurend alert moeten blijven. Het zal dan ook nog wel enige tijd code geel blijven in Dongen.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht