Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Takterras

Pascal Stroeken, STONE | dinsdag 2 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 771x

Het heeft even geduurd voor het drietal door had dat vanaf gistermiddag 12 uur de terrassen geopend zijn. Naar verwachting hebben ze vanaf nu dagelijks een plek op het takterras gereserveerd en kunnen wij genieten van de Grote Takkenshow*!

Vannacht stapte BOS (de ongeringde) het terras op. Beetje rare tijd misschien voor een terrasbezoek, maar ja, het zijn nu eenmaal steenuilen. De andere twee hebben zich nog niet buiten gewaagd, maar zullen vermoedelijk snel volgen.

Verderop deze week lijkt het (voorlopig even) gedaan te zijn met het fraaie terrasjesweer, maar dat zal LP, RP en BOS er niet van weerhouden vanaf de avondschemer hun terras veelvuldig op te zoeken. Daar word je immers het snelst bediend door je ouders, die lekkere kleine hapjes (meikevers, wormen) of uitgebreide maaltijden (complete muis) serveren.

 

Eén huishouden

Het drietal komt overduidelijk uit één huishouden en mag dus dicht bij elkaar op het terras aanschuiven. Dat ze na een wekenlang noodgedwongen verblijf in de kast lang hebben uitgekeken naar ongedwongen rondhangen in de buitenlucht, zullen we terugzien in hun wat ongemanierde en ruwe omgangsvormen. Zonder blikken of blozen voordringen, prooi-ontfutselen en als het even kan proberen broer of zus van het terras af te duwen … hun protocol is geen toonbeeld van goede manieren.

 

Reserveren niet nodig

De webcamjongen behoren tot de vroegsten uit de lichting 2020. Hun moeder was er met de legdatum van het eerste ei van 30 maart heel vlot bij; de gemiddelde steenuilenvrouw in de streek legde haar eerste ei omstreeks 12 april. Daarmee loopt het webcamnest een kleine twee weken voor op veel andere nesten.

Bij het overgrote deel van de steenuilennesten zijn de jongen dan ook nog niet toe aan de eerste stapjes buiten de kast. In een 'gemiddeld nest' in de oost-Achterhoek zijn de jonge steenuilen nu 21 dagen oud. Inderdaad, veel te jong voor terrasbezoek. De terrassen voor de kasten zullen de komende tien dagen nog niet vollopen en reserveren is voorlopig dus niet echt noodzakelijk.

 

Nog geen speelafspraakjes met buurkinderen

Ook bij de vele steenuilengezinnen in de buurt van onze webcamfamilie blijven de jongen voorlopig nog binnen. Bij de buren aan de linkerkant zijn de drie buurkinderen zelfs nog maar 6 dagen oud en hebben de ogen nog dicht. Bij andere buren iets verderop zijn de vier buurjongens en -meisjes 22 dagen oud en pas over een dag of tien groot genoeg om met de buitenwereld kennis te maken.

De kids van zus RP-2019, die zo'n 900 meter verderop wonen, zijn ook nog maar 15 dagen oud (dat zijn dus neefjes en nichtjes van ons drietal LP, RP en BOS; wat hebben steenuilen eigenlijk toch complexe familierelaties en generatielijnen).

En inderdaad, dan hebben we ook nog het vadsige nichtje (de dochter van hun oom) die enkele straten verderop woont …. Zij is weliswaar 30 dagen oud (én inmiddels een 170-plusser, zo bleek vrijdag) en zouden we langzamerhand wel buiten verwachten. Maar naar verluidt is zij niet van plan van de bank te komen. Als enig kind heeft ze geen concurrentie van broers en zussen, en pa en ma komen haar hapjes toch wel binnen brengen. Voorlopig dus geen speelafspraakjes met neven/nichten LP, RP en BOS.

Maar met drie uitgelaten koters op de tak zullen de meeste kijkers zich ook prima vermaken. Veel kijkplezier!

 

* niet te verwarren met de grote takkenzooi bij de (voormalige) buren kauw


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs