Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Takkeweer

Ronald van Harxen, STONE | zondag 17 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1003x

Eindelijk hebben de kauwen het voor elkaar: een eigen kast op Beleef de Lente. En om hun pas verkregen recht kracht bij te zetten, zijn ze ondanks het takkeweer gelijk maar begonnen de eerste takken naar binnen te slepen. Een soort piketpaaltjes: van ons! Knappe jongen die ons hier weer weg krijgt.

In de hoofdrol

Donderdag 7 maart hebben we de kast geplaatst op het erf in Winterswijk waar ook de steenuilen hun domicilie hebben. Elk jaar komen daar meerdere paartjes kauwen tot broeden en ieder jaar wordt er een robbertje gevochten om de steenuilenkast. Niet dat de kauwen ook maar een schijn van kans hebben - de steenuilen bewaken hun domein alsof hun leven ervan afhangt - maar proberen doen ze het elke keer weer. Kauwen zijn intelligente en sociale dieren met een boeiend gedrag. Vorig jaar in Dongen wisten ze slim gebruik te maken van de afwezigheid van de kerkuilen en 'kraakten' ze tot plezier van veel kijker de kerkuilenkast. Wat is er dan nu leuker ze een eigen plek te gunnen op Beleef de Lente, een plek waar ze van meet af aan de hoofdrol kunnen spelen?

Aanharken

Vanaf dag één toonden ze belangstelling voor de nieuwe kast. Niet vreemd, want aan nestgelegenheid is altijd gebrek onder holenbroeders. Met enige regelmaat verschenen meerdere paartjes voor de camera, nieuwsgierig maar ook voorzichtig de nieuwe woning observerend. Inmiddels zijn de eerste takken naar binnen gebracht en wordt de broedruimte elke dag wel even aangeharkt. Zo ook vanmorgen. Om reden die niet helemaal duidelijk zijn, worden takjes, veertjes en andere nestmateriaal van links naar rechts verplaatst en met de achterpoten een soort van nestkom weg geharkt. Allemaal noodzakelijke acties om een beetje in de mood te komen. Het weer werkte niet mee de afgelopen weken, maar als ik de weersvooruitzichten voor de komende periode zie, lijkt het met name in de tweede helft van de week de goed kant op te gaan. Dan wordt het pas echt takkenweer!

Tropische verassing ...

Bij de aanharkbeurt van vanochtend trof mevrouw (?) kauw het restant van een bosmuis. Ze leek er even van te schrikken, legde hem op het zitbalkje en verdween naar buiten. Een tijdje later kwam ze terug om hem op te halen en buiten ergens te deponeren. De muis is er vast vannacht een keer door een van beide steenuilen op depot gelegd. Een appeltje voor de dorst. Het clipje valt dankzij een snelle actie van clipmaker Ed al te bewonderen.

Een illustratief voorbeeld van interactie tussen holenbroeders. Dit soort nestkasten zijn voor meerdere soorten interessant: kauwen, steenuilen en holenduiven. Dit drietal zit elkaar regelmatig in de veren, zoals we ook in eerdere edities van Beleef de Lente zagen. Boeiend om te volgen. Wie der wint? Ik zet mijn kaarten voor deze kast op de kauwen. 

Fimpje

Van het plaatsen van de kast is door een cameraploeg van Regio8 een leuk filmpje geplaatst dat ook bij Omroep Gelderland vertoond is. Regio8 profileert zich als de streekomroep van de Achterhoek en de cameraploeg is al meerdere aanwezig keren geweest op de locatie in Winterswijk. Vorig filmden ze ook het ringen van de jonge steenuilen. We gaan ze vast nog vaker tegenkomen.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coƶrdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs