Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Nest renovatie Gennep

Door Leo Daanen
Stork

Takken sjouwen

Leo Daanen, STORK | dinsdag 26 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1024x

Het nest bouwen wilde in het begin nog niet echt zo vlotten en Pa is niet echt een “Bob de bouwer” zeg maar ! Dat hebben jullie allemaal al kunnen zien haha.
Foto Leo: Het nest ziet er na een broedseizoen ongeveer zo uit, zoals je ziet laat het geen water meer door.

Handje helpen

Zoals jullie inmiddels wel weten zit het nest gemonteerd op de schoorsteen van het prachtige 400 jaar oude Stadhuis in Gennep (zie viedeoclip onder). Elk jaar gaan wij Pa en Ma een handje helpen, door het nest op te lappen. Door het braken van de ouders, als ze jongen hebben, komt er ook wat zand en klei mee. Tijdens het gehele broedseizoen is dit incl. aangevoerd nestmateriaal best een flinke laag. Deze bodem, wat dan een flinke harde koek is geworden, laat dan geen water meer door en dat kan wel eens funest zijn voor een volgend broedsel.

 

Start seizoen

Afspreken met de hoogwerker van boomverzorging Arie Arts en 20 meter de hoogte in en aan de slag. Jan-Willem maakte er een filmpje van en een verkorte versie hiervan staat online als “Start seizoen” Een langer versie plaats ik hieronder even, zodat jullie een beter overzicht hebben hoe dit in zijn werk gaat.

 

Dankbaar werk

Sommige mensen vragen zich af waarom doen jullie dit, dit gebeurt in de natuur toch ook niet. Klopt helemaal, maar onder dit nest lopen mensen onder door. De gemeente en wij vinden dat het nest dan ook niet te groot moet worden, om afwaaien te voorkomen. Pa en Ma kijken elk jaar weer zo van: Heee ons nest is weer mooi schoongemaakt zeg, de huishoudster is zeker weer langs geweest. Nou nee Pa en Ma, dat was ik met zus Maria en zwager Richard, die elke keer (indien nodig) weer een nieuwe rand en bodem maken. Dus eigenlijk zijn wij voor jullie met de takken aan het sjouwen haha. En ik klim dan op dat modderige bescheten mestvaalt van jullie om het weer op te lappen. Maar wel dankbaar werk hoor, als je Pa en Ma weer helemaal gelukkig ziet kijken bij terugkomst ;-)

Groetjes, Leo

Bekijk hieronder even het filmpje (langere versie) van Jan-Willem.  Houdoe

Filmpje gemaakt door Jan-Willem, Thanks JW


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs