Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Takkelingen en één vliegt Live Updates! Alle vier uit de kast

Margot de Kam | vrijdag 29 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 845x

Takkelingen noemen we kuikens van roofvogels en uilen die het nest verlaten. De slechtvalkkuikens van de Mortel zijn zover. Als zij uit het nest stappen is het rooster en dan de betonnen ring waar de nestkast op staat hun ´tak'. Live updates in deze blog.
EXP op de ring

Uitleg over de takkelingenfase staat onder de liveblog. 

Liveblog

laatst bijgewerkt 1-6-2020 17:14

EXP is om 15:53 van rooster weggevlogen.

Om tien voor vier kwam de man op het rooster. EXP zag hem vanuit de kast aankomen en verwachtte prooi. Hij sprong naar zijn vader op rooster met de klauwen vooruit. De man vloog meteen weg en van schrik ging EXP mee. Geen zorgen, hij is vast naar een lagere ring gevlogen, hij valt niet. 

Spotter Gerrit ter plekke meldde om 16:51 dat EXP op de derde ring is gekomen. Dus de ring onder de kast.

Nieuw blog met updates volgt later.

De jonge slechtvalken EXP, EXR en EXO kwamen 29 mei voor het eerst uit de kast. EXS de jongste op zondag 31 mei. We noemen de jongen naar de letters op hun pootring.

 

Maandag 1 juni 2020

Goedemidddag

De oudste drie zijn vanmorgen allen op stap geweest rond de kast en weer terug. Zij zijn vandaag 40 dagen oud. De jongste EXS, 39 dagen oud, keek het allemaal vanf de drempel aan. Zij heeft gisteren 1 minuut op het rooster gestaan, dat is een begin.

De slechtvalkjongen blijven nog graag bij elkaar. Ze komen na een kort uitstapje steeds terug bij de kast waar EXS nog binnen is. Ze staan regelmatig te flapperen op het rooster.

Spotter ter plekke Kuiko meldde dat er een prooitje naar de ring naast de kast werd gebracht en dat een jong dat weggristte. Via de cam zagen wij EXP van rooster naar de ring gaan onder de stellage. Er werd vanuit de kast luid gejoeld door vooral de luidruchtige EXS. 

Om 13:00 zagen we een jong op de ring met een restprooi duif.

Eindelijk, tussen half twee en twee kwam de jongste echt uit de kast en flapperde op rooster. Haar zus EXO stond naast de kast van de restprooi te eten. Dat maakte dat EXS daar nieuwsgierig naartoe ging en ineens stond ze ook op de ring!

 

Zondag 31 mei 2020

EXP, EXR en EXO, 39 dagen oud. Zij zijn alle drie vanmorgen alweer op de ring geweest. EXS    38 dagen oud, kwam om 11:35 uit de kast. Zij stond 1 minuut op rooster en ging weer naar binnen, maar over de drempel is ze! We hebben 4 takkelingen. Hopelijk gaan ze allemaal snel op de ring spelen. 

Ze hebben lang niets gegeten vandaag. De vrouw kwam tussen de middag heel even kijken. Alle jongen bleven in de kast hangen. EXP heeft even wat geflapperd op het rooster. Om half vier kwam de vrouw duif brengen, Ze werd bijna door EXP met duif en al naar binnen gesleept maar hield stand...Even een paar minuten om EXP op rooster te belonen met een volle krop. Toen werd EXO het zat en trok de duif zo naar binnen. Samen met EXR en EXS at ze het op.

Spotter Kuiko deed verslag vanuit het veld.

EXP en EXO hebben eind van de middag op de ring gespeeld. EXO werd ook op het rooster mooi ingezoomd. EXR trok zich bij EXS terug in de kast.

De vrouw bracht rond half acht nog een duif. EXO was nog op de ring aan het spelen en EXP liep in en uit. Uiteindelijk kreeg iedereen te eten, allemaal gevoerd door hun moeder, niet zelf. EXR en EXS bleven hardnekkig in de kast.

Na de voedering van een half uur, is EXR toch nog even een rondje om de kast gaan flapperen. EXS deed nog 1 poot op rooster maar zette niet meer door.

Een één minuut takkeling was ze vandaag. Morgen weer nieuwe kansen.

 

Zaterdag 30 mei 2020

De drie takkelingen zijn 38 dagen oud vandaag. Het vierde jong, EXS, zit nog in de kast en is daarmee officieel nog steeds kuiken. Zij is vandaag 37 dagen oud.

Alle jongen sliepen in de kast. EXO stond vanmorgen vroeg als eerste op het rooster te flapperen. Haar vader bracht twee keer een spreeuw, waarvan allen in de kast hebben gegeten. EXP loopt met gemak de kast uit, het rooster over en de ring op en terug. Zijn broer EXR keek 9:15 om de hoek van de kast en ging heel gemakkelijk ook de ring op. Om 9:30 volgde EXO zijn voorbeeld. Drie jonge slechtvalken zijn nu echte takkelingen op de ring en kunnen spelen rond de kast. EXO stapte meteen waaghalzerig door de tralies van het hek op het randje. EXO heeft de weg terug naar de kast terug gevonden. EXR ook. EXO sprong zelfs in 1x van de rand het rooster op. Alle vier rusten in de kast.

Spotter ter plekke Kuiko maakte een leuk verslag met foto's en een filmpje vanaf de grond vanmorgen.

Tegen tweeen bracht de vrouw een duif. Zij ging ermee op rooster staan. Alleen de dappere EXP vergezelde haar daar. De anderen bleven in de kast en wisten de duif van hun moeder gezamenlijk te winnen en naar binnen te trekken. EXP bleef nog even zijn vliegspieren trainen en ging ook naar binnen Samen aten ze de duif op.

Vanavond heeft de vrouw haar uiterste best gedaan om EXS, de jongste, uit de kast te lokken. Ze kwam met een rest duif en ging daarmee zover van de drempel staan dat EXS er niet bij kon. Een half uur gaf ze af en toe heel kleine hapjes aan EXO, EXP kreeg op rooster een krop vol en EXS maar gillen. Uiteindelijk heeft die een paar hapjes gekregen, waarbij ze af en toe struikelde met 1 poot op rooster, maar ze trok zich steeds terug. Het is dus nog niet gelukt.

 Wanneer zal zij haar eerste stap buiten wagen?

 

Vrijdag 29 mei 2020

Om 12:45 was EXP de eerste op de ring. EXR kwam 20 minuten later op rooster. EXO kwam om 19:35 op rooster. Allen 37 dagen oud.

De vrouw kwam vrijdag tussen de middag met een duif op het rooster. Zij ging plukken en voerde heel kleine hapjes. EXP werd hierdoor uitgedaagd op het rooster te gaan eten. Hij werd met grotere happen beloond. Na een paar minuten ging hij even terug in de kast, maar probeerde het alras nog eens. Hij had de eerste keer al om het hoekje gekeken en ging nu na enkele extra happen duif dapper via het zijrooster naar de ring. Even later ging zijn broer EXR ook het rooster op. Na een paar minuten fladderen besloot hij toch maar om terug bij zijn zusters in de kast te gaan. EXP bleef buiten en verkende de ring. Hij ging een paar keer heen en weer rond de kast al fladderend stappend en is na een uur onder het rooster gaan liggen rusten. Cambestuurder VWG zoomde in op hem. Afbeelding.

Na een dutje  poseerde EXP   rond 16 uur voor de camera. Hij stond al op de rand buiten het hek, flapperde nog een beetje over de ring om de vleugels te oefenenen en ging weer gemakkelijk via het zijrooster terug in de kast.

In de avond stapte EXO op het rooster. Ze flapperde 2 minuten met haar enorme vleugels en ging weer terug.

 

Takken

Roofvogels moeten buiten hun nestkom of -kast of -bak eerst hun vliegspieren trainen. Dat betekent flapperen met de vleugels, vaart maken door sprintjes en sprongetjes maken tot ze voorzichtig een klein stukje van de grond komen. Het is een geweldig speels spektakel. Het hele gebeuren heet takken.

Slechtvalken stappen rond de 35e dag over de drempel. Dan zijn al hun echte nieuwe veren doorgekomen en overwinnen ze de tot dan toe instinctieve hoogtevrees. Ze kunnen dan nog niet meteen vliegen, de vleugel- en staartpennen zijn nog niet helemaal volgroeid. Mochten ze misstappen, ze kunnen wel fladderen dus storten niet neer. Meestal gaat het goed en komen ze na het buiten spelen gewoon weer terug in de kast.

 

Wanneer vliegen ze?

Ze gaan pas echt vliegen, zonder grond onder de voeten, als het verenpak geheel is uitgegroeid. Zij voelen met hun speelse oefeningen zelf wanneer dat kan. Meestal rond 40 tot 42 dagen. Als ze hun eerste echte vlucht hebben gemaakt, en hun verenpak dus helemaal af is, dan zijn de takkelingen juveniel.

 

Ze zijn niet meteen weg

Als de eerste vlucht gemaakt is, is het nog lang niet zover dat ze de toren verlaten. Zij moeten nog leren al die vliegveren goed te gebruiken. Opstijgen lukt dan wel, maar sturen en landen met controle is nog niet eenvoudig. Ze worden door de ouders gevoerd tot ze zelf kunnen jagen. De opvoeding gaat door. Zij blijven tot de nazomer bij de toren wonen. (Stadse slechtvalken worden vaak eerder door de ouders meegenomen naar een buitengebied.) 

EXR op rooster

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs