Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Takkelingen

Marieke van den Heuvel | donderdag 2 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 299x

Voor het eerst op het rooster! Eerst een beetje onwennig eentje, maar de andere twee konden niet achterblijven. En toen zaten ze ineens alle drie even op het rooster. Nieuwsgierig naar de grote wereld buiten de nestkast.
Alle drie op het rooster

Takken

Het op stap gaan buiten het nest wordt takken genoemd. En de slechtvalkkuikens takkelingen. Best een aparte term. De slechtvalkkuikens zitten in een nestkast op het Rijksmuseum. Geen tak te bekennen. Het woord takken komt van het Engelse woord branching. Dit betekent vertakking. Het verwijst naar vogels die in hoge bomen broeden en waarvan de takken de eerste plek zijn voor jonge vogels om te verblijven buiten het nest. Ze kunnen nog niet echt vliegen, maar huppelen en hippen dan van tak naar tak. De ouders stimuleren dit proces ook door steeds vaker prooi buiten het nest aan te gaan bieden.

Gelijkvloers of in een nestkast

Wanneer de slechtvalkkuikens gaan takken is onder andere afhankelijk van de plaats waar hun nest is. Slechtvalken maken hun nest van nature op hoge rotsen. Een kuiltje in steentjes op de richel van een rotswand. In de stad zijn hoge gebouwen als kerktorens en kantoorgebouwen en dus ook het Rijksmuseum een aantrekkelijke nestplek. Moderne rotswanden eigenlijk. Op deze gebouwen zijn richels, inhammen en holtes te vinden die als nestplek kunnen dienen. Net als in de natuurlijke omgeving. En sinds de DDT crisis, toen het slecht ging met de slechtvalkenpopulatie, ook nestkasten. Wanneer het nest gelijkvloers is met de grond buiten het nest, gaan de kuikens al snel op verkenning uit. Ook bijvoorbeeld wanneer de nestkast zich op een plat dak bevindt van een gebouw. Er zijn waarnemingen geweest van kuikens die pas 10 dagen oud waren! Als de nestkast vastgemaakt is aan een hoger gebouw zal het wat langer duren, meestal vanaf de vierde week, voor de kuikens gaan takken. Die stap is wat groter en vraagt een portie lef.

Dat portie lef hebben ze al laten zien. Het is een kwestie van tijd of ze gaan het rooster in beslag nemen. Op naar de volgende mijlpaal: vliegen!

Nest op inham op rotswand ©www.falcoperegrinus.eu

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs