Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Tafelmanieren

Frank van Groen | maandag 17 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 518x

Beide jongedames maken het goed, krijgen een gevarieerd menu, en ontwikkelen zich voorspoedig. Moeder laat ze af en toe oefenen met zelf eten.
krakeend op menu

Opvoeden betekent je kinderen niet te veel bemoederen en ook op eigen benen leren staan. Die kunst verstaat moeder Oehoe goed, zoals te zien is in het filmpje smikkelen. Wat een genot om naar te kijken. De ene prooi na de andere wordt aangevoerd, en alles wordt gegeten. Onze uilskuikens zijn niet kieskeurig. Eerst is een rat aan de beurt. Het oudste kuiken, K1, mag even oefenen met de rat, al snel geholpen door K2. Een beginnetje is er, maar ook wel fijn als moeder dan komt helpen. Ze eet er zelf ook wat van. Uiteindelijk weet K1 het restant geheel in te slikken, waarbij de rattenstaart nog even uit de snavel hangt.

Krakeend op menu

Later die nacht worden een man Krakeend, te herkennen aan de witte spiegel en de donkergrijze snavel, en een Houtduif aangevoerd. In sommige delen van West Nederland zijn Krakeenden, die sterk in aantal zijn toegenomen, nu algemener dan Wilde Eenden, die in aantal achteruit gaan. Geen wonder dat Krakeend ook op het uilenmenu staat. Te zien is hoe K2 lekker bezig is met de duif, om even later samen met ma en K1 de eend soldaat te maken. Aan voedsel geen gebrek, zo lijkt het. Prooiresten worden af en toe door ma uit het nest verwijderd, zodat de boel voldoende schoon blijft, naar Oehoe-maatstaven.

Niets staat een voorspoedige opgroeiperiode van de kuikens in de weg. Blijven kijken dus hoe het verder gaat, om te zien welke capriolen onze meiden nog meer gaan uithalen.

Draaien met de kop

De oplettende kijker zal het zijn opgevallen dat de jonge uilen geregeld hun kop heen en weer bewegen, net of ze op iets willen focussen. Op die manier oefenen beide dames de verschillen waarmee geluid binnenkomt tussen het linker- en rechteroor. Aan de hand van het verschil in tijd én intensiteit waarmee het geluid van bijvoorbeeld een prooidier met het linker- en rechteroor wordt opgevangen kunnen uilen de richting van het geluid nauwkeurig bepalen. Op die manier kunnen sommige uilensoorten ook in volledige duisternis alleen met hun oren jagen. Alles staat bij onze uilskuikens in het teken van oefenen voor later.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs