Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Struggle for life

Bernice Goffin | vrijdag 13 september 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 951x

Het in de harde natuur niet voor iedereen weggelegd om ‘de strijd om te leven’ te winnen. Zo ook voor het jongste kerkuilkuiken, die vannacht helaas is overleden.
Foto André Eijkenaar

Kwetsbaar

We hebben het tijdens het vorige broedsel van dit kerkuilenkoppel ook gezien: de jongsten zijn bijzonder kwetsbaar en redden het niet altijd. Sommigen van jullie zullen dan misschien ook al in gedachte hebben gehouden dat deze kleinste het ook erg moeilijk zou kunnen krijgen. Dat maakt het echter niet makkelijker wanneer we de kleine dan ook echt levenloos in het nest zien liggen. Na zijn dood wordt het kleintje door moeder kerkuil gevoerd aan de overige kerkuilkuikens: moeder kerkuil heeft immers nog vijf jongen om op te voeden die alle voeding kunnen gebruiken die beschikbaar is.

 

Agressie of ongeluk?

Gisteren leek het ook al even voorbij te zijn voor het jongste kuiken, toen de oudste probeerde om de kleine naar binnen te werken. Dit lukte echter niet en de oudste liet de kleine weer vallen. In de chat was er, behalve schrik, ook verwarring te bespeuren: heeft de oudste nu bewust de jongste geprobeerd op te eten, of was er sprake van een ongeluk? Het bewust aanvallen van jongere broertjes/zusjes door oudere jongen (soms tot de dood) is bij sommige vogels een bekend fenomeen, bijvoorbeeld bij sommige soorten reigers, arenden en genten. Dit wordt dan gedaan zodat de oudere jongen zo weinig mogelijk concurrentie hebben om voedsel.

 

Waarschijnlijk een ongeluk

Johan de Jong beschrijft echter in zijn boek ‘De Kerkuil’ dat dergelijke gevallen van agressie tussen jongen niet bekend zijn bij de kerkuil.  Waarschijnlijker is dus dat het oudste kerkuilenjong per ongeluk de jongste in de snavel kreeg en vervolgens instinctief probeerde om het op te eten, denkende dat het aangereikt voedsel was.

 

En… Door

Ons kerkuilenkoppel heeft niet veel tijd om in te zitten over het verlies van het jongste kuiken: het is voor hen nu van belang dat de resterende kuikens zo goed mogelijk worden verzorgd. Bij het vorige broedsel vlogen er vijf gezonde kuikens uit. Gezien de mooie prooiaanvoer van de afgelopen tijd is het goed mogelijk dat we nu ook weer vijf gezonde kuikens zullen zien opgroeien!

Foto Jan van Dam

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs