Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Het uitvliegen van de laatste koolmees was keeldichtsnoerend spannend

Door Louis van Oort
Medewerker Vogelbescherming

Stress!

Louis van Oort | donderdag 18 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1004x

Natuur is goed voor de geestelijke en fysieke gezondheid. Dat blijkt uit tal van wetenschappelijke onderzoeken. Wellicht kunnen die wetenschappers eens onderzoek doen naar de gesteldheid van Beleef de Lente-kijkers in deze fase van het seizoen. Eens zien of natuur dan nóg zo gezond wordt gevonden.
Is het een vuiltje? NEE HET IS EEN GAATJE!!

Het verminderen van stress en alle daaraan gerelateerde aandoeningen is een van de belangrijkste effecten die het kijken naar en vertoeven in de natuur op de mens heeft.  En waarom zou je aan die wetenschappelijk goed onderbouwde opvatting twijfelen? Het is toch ook heerlijk ontspannend om in een mooi bos te lopen, een beekje te zien stromen en de vogels te horen zingen? Of als je niet naar buiten wilt of kunt lekker relaxed via de computer of tablet naar het gezinsleven van een stel vogels te kijken bij Beleef de Lente?

Guess again!

De afgelopen week stonden bij verschillende soorten de eieren op uitkomen en dat leidde tot, ik kan het echt niet anders noemen, allesverzengende STRESS. In de verschillende clubhuizen -onze eigen dorpskroeg annex praatgroep annex beveiligingsbedrijf – werden alle verdachte vuiltjes, strootjes en veertjes die op de eieren zaten grondiger geanalyseerd dan de mail van Hilary Clinton door de FBI.

,,Is dat  ei niet aangepikt, mensen?? (Jargon voor: het kuiken heeft  van binnenuit een eerste gaatje in het ei weten te pikken)

 Zie ik daar een barst?? (Jargon voor: het jong kan ieder moment uit het ei komen), of JAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! (Jargon voor: we hebben waargenomen dat het jong het ei verlaten heeft)

Uitheteikijkerij

Urenlang kan zo’n toestand van bijna hypnotische uitheteikijkerij duren. En in die periode zitten de kijkers zodanig aan het scherm gekluisterd dat er van eten, drinken of toiletbezoek weinig meer komt. Honger- en uitdrogingsverschijnselen alsmede vergrote blazen zijn geen onbekende fenomenen in deze bijzondere cultuur. Om maar te zwijgen van ademhalingsproblemen. En de vraag of deze dikke stress wel goed is voor je hart, mag als retorisch worden beschouwd.

Doodsangst

Zo mogelijk nog stressvoller is het uitvliegen. Alleen al mijn eigen basisemotie bij het bekijken van de jonge slechtvalken op het rooster is doodsangst. Die arme mooie jonge vogels, die nog dons aan hun vleugels hebben en dus nog lang niet kunnen vliegen. Slechts door een paar centimeter dik rooster gescheiden een ongetwijfeld dodelijke val: doe dat nou niet jongens!

Of de koolmezen die dinsdag ineens besloten dat ze genoeg hadden van de kast. Die eerste handvol was zo weg. Floepfloepfloep, dahaaaaaaaaaaaag! Even afgezien van het opborrelende empty nest syndrome was hier nog niks stressvols of vervelends aan. Totdat die laatste hals maar bleef zitten… Had ‘ie nou ook nog een mank pootje? Ach gossie, kom nou! Ga dan! Het kwam uiteindelijk goed, maar mensenlief, dit is echt niet gezond hoor. Rondgierende emoties, keeldichtsnoerende stress…

Voor mij is het duidelijk, er moet een stempel komen op iedere pagina van Beleef de Lente, met de volgende mededeling:

WAARSCHUWING

BDL kan uw gezondheid schaden. Kijk met mate.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs