naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
STORK

STORK

Wim van Nee, STORK | vrijdag 23 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 388x

In afwachting van het eerste ei, hebben we even de tijd om in het verleden te kijken. STORK is opgericht op 1 januari 2009. Dat betekent dat STORK aan het eind van dit jaar tien jaar oud is. Maar het ooievaarswerk in Nederland heeft een veel langere geschiedenis.

In 1969 startte Vogelbescherming met het herintroductieproject voor de ooievaar, met de opening van Ooievaarsdorp Het Liesveld. In de periode van 1979 tot 1989 zijn er in het hele land 12 ooievaarsstations geopend. Vanuit deze stations werden ooievaars vrijgelaten, die in gevangenschap hadden laten zien dat ze een paar vormden.

Dat het project succesvol is verlopen, is vast niemand ontgaan. In 2008 heeft Vogelbescherming het project formeel afgesloten. Dat was voor een aantal betrokkenen het moment om de volgende stap te zetten. Alle kennis en verzamelde gegevens mochten natuurlijk niet verloren gaan. Om de ontwikkeling van de populatie goed te kunnen blijven volgen, moest het inventariseren, het ringen en het uitvoeren van tellingen doorgaan. Om dat te kunnen doen in een georganiseerde vorm, is STORK opgericht.

Eén van de belangrijke projecten van STORK is Nestkaart Ooievaar. Hierin worden gegevens van broedgevallen verzameld en geborgd. Deze gegevens zijn onmisbaar om de populatie te kunnen blijven volgen. Nestkaart Ooievaar is door Sovon ontwikkeld, in nauwe samenwerking met STORK. Het aantal melders in Nestkaart Ooievaar is op dit moment helaas aan de lage kant, maar het goede nieuws is dat iedereen kan meedoen. Neem eens een kijkje op  de website van STORK.


www.ooievaars.eu

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht