Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Stop!

Peter de Vries, NIOO | zondag 14 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1035x

Het kan verkeren. Werden we de afgelopen weken getrakteerd op heerlijk lente-weer, daarvan is op dit moment niet veel meer te merken. Een schrale oostenwind maakt het koud. 's Morgens nog vorst en temperaturen die de dubbele cijfers niet halen. 'Stop' denken dan veel koolmezen, 'nu even niet...'

Vol overgave waren de koolmezen al begonnen met het bouwen van nesten en het leggen van eieren. Uit de berichten die ik vanuit de bossen ontvang blijkt dat het een goed jaar zou kunnen worden, een hoge bezetting van nestkasten duidt hierop. Met glimmende oogjes kwamen mijn collega's de afgelopen week aan het einde van elke dag weer terug op het NIOO. 'Dit gaat leuk worden', was de boodschap. Leuk en heel erg druk, dat dan weer wel.

Bernice heeft het al een keer beschreven, wij houden de voortgang van het bouwen van nesten en de eileg bij. Deze weken worden honderden nestkasten bezocht en dit geeft een heel goed beeld van de ontwikkelingen in het veld (lees bos).

Tot het begin van de afgelopen week verliep alles normaal, eigenlijk liep alles min of meer op het te verwachten schema. Maar, halverwege de week werd het kouder en kouder. 's Nachts (en dan vooral in de vroege ochtend) begon het licht te vriezen. De kool- en pimpelmezen in onze bossen reageerden en masse: stop!

De kou zorgt ervoor dat de mezen het wel even geloven. Het heeft geen zin nu alles op alles te zetten en nesten af te bouwen en eieren te gaan leggen. Dit was duidelijk te merken aan hetgeen mijn collega's in het veld tegenkwamen. Nestbouw werd gestopt en het leggen van eitjes kwam ook tot stilstand. De natuur regelt dit allemaal vanzelf, maar af en toe gaat het mis. Bijvorbeeld als een vrouwtje een ei moet leggen en het nest is  - door de ingevallen kou - niet afgemaakt, dan heeft het geen keuze en legt toch haar ei. En dat zie je hier op de onderstaande foto, drie eitjes in een niet voltooid nest, gewoon op een laagje mos.

Op de langere termijn zijn de voorspellingen dat de temperaturen (zowel overdag als 's nachts) weer omhoog gaan. Na vandaag kunnen we weer in de dubbele cijfers uitkomen. Dus je hoeft niet ongerust te worden, het komt vanzelf goed. Mezen zijn slim en zorgen ervoor dat een periode met een iets kouder weertype ze niet de das omdoet!

  

Youri van der Horst

NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs