Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Stilte voor de storm

Jennifer Romeijn | donderdag 21 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 319x

Vrouw pimpelmees is aan het broeden geslagen! Na het leggen van zeven eieren vond ze het mooi geweest, het nestje is vol.

Afgelopen zondag, met Pasen, legde vrouw pimpelmees haar zevende ei. Vanaf paaszaterdag was ze echter al voorzichtig aan het broeden, daarom hanteren we die dag als eerste broeddag. Een pimpelmees broedt ongeveer 13-15 dagen. We verwachten dus op 28, 29 of 30 april de eerste kuikens uit hun eieren te zien kruipen. Spannend!

 

De komende dagen

Wat kunnen we de komende dagen gaan zien? Tijdens het broeden zit vrouw pimpelmees op het nest. Ze heeft een zogenaamde broedvlek ontwikkeld: een kale, goed doorbloede plek op haar buik. Een broedende vogel verliest namelijk de veren op haar buik, om zo goed contact te kunnen maken met de eieren. Op deze manier kan ze haar warmte het beste overbrengen. Tussendoor zal de moeder in spe soms de kast even verlaten, om de vleugels te strekken. Ook zullen we haar de eieren zien draaien. Dit zorgt ervoor dat de warmte in de eieren goed wordt verdeeld, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van de kuikens in die eieren. Bij pimpelmezen, zoals bij veel soorten vogels, broedt alleen het vrouwtje. Daarom heeft alleen zij deze broedvlek en het mannetje niet.

 

Mannetje

Terwijl het vrouwtje op de eieren zit, zal het mannetje druk in de weer zijn met het aanvoeren van lekkere hapjes. Ook heeft hij de belangrijke taak om de kast en het nest te verdedigen tegen mogelijk gevaar. De man in ons pimpelmezenkoppel vertoont wel bijzonder gedrag trouwens. Hij blijft ’s avonds namelijk in de nestkast slapen, iets wat niet vaak voorkomt. Normaliter slaapt het vrouwtje in de kast, terwijl de man de nacht buiten doorbrengt. Hij slaapt dan in dichte struiken of in bomen. Onze man pimpelmees slaapt echter in de nis bij de webcam. Zou hij hier blijven slapen als de kuikens er zijn, of zou vrouw pimpelmees hem dan naar buiten sturen?

 

We zitten in de stilte voor de storm, als straks de kuikens er zijn krijgen onze pimpelmezen het druk… Geniet nog maar even van de rust iedereen!

Vrouw pimpelmees op de eieren

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs