naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Jan de Boer
It Fryske Gea

Stilte voor de storm?

Jan de Boer, It Fryske Gea | donderdag 12 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 415x

De dagen voor de webcam van de havik zijn redelijk rustig. Vanaf een afstandje horen we de zeearend en ondertussen is het 4de ei gelegd. Misschien volgt er nog een 5de, maar dat komt slechts zelden voor.
Jonathan van Deelen

Broeden in vijandelijk gebied

Het vrouwtje zit rustig te broeden en wordt soms afgelost door het mannetje. Maar wat zeg ik nu! Afgelost door het mannetje, maar alleen het vrouwtje broedt toch? Normaliter is dit ook het geval. Het broeden is ook nog maar net aan de gang. Dus we moeten ook nog maar even afwachten hoe dit zich gaat ontwikkelen. Wellicht heeft het ook te maken met het continue gevaar van de zeearend. Het havikmannetje zit vaak op zijn post ongeveer 75 meter van het zeearendnest en houdt alle bewegingen nauwgezet in de gaten. Als de zeearend in de richting van het nest van de havik vliegt grijpt hij direct in met aanvallen. Wanneer de haviken elkaar blijven aflossen met broeden, dan gaan we ons hierin verdiepen.

Gloednieuwe veren

Zodra het vrouwtje aan het broeden slaat, begint ze stevig te ruien (door haarzelf bepaald). Na de broedtijd vind je hierdoor veel veren onder het nest. De planning is door haar goed uitgekozen, want haar verenpakket is nu even iets minder belangrijk. Ze hoeft namelijk niet te jagen, want ze wordt voorzien van voedsel door het mannetje. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig wanneer de eerste prooi door het mannetje op het nest wordt gebracht. Welke prooi zal het worden?

Over de herkenningspunten van het mannetje en vrouwtje hoef ik niet uit te wijden. Jonathan heeft een prachtig filmpje gemaakt over de verschillen, vooral tussen onze 2 haviken.

Jonathan van Deelen


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht