naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Jan de Boer
BDL vrijwilliger It Fryske Gea

Stilte voor de storm?

Jan de Boer, It Fryske Gea | donderdag 12 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 296x

De dagen voor de webcam van de havik zijn redelijk rustig. Vanaf een afstandje horen we de zeearend en ondertussen is het 4de ei gelegd. Misschien volgt er nog een 5de, maar dat komt slechts zelden voor.
Jonathan van Deelen

Broeden in vijandelijk gebied

Het vrouwtje zit rustig te broeden en wordt soms afgelost door het mannetje. Maar wat zeg ik nu! Afgelost door het mannetje, maar alleen het vrouwtje broedt toch? Normaliter is dit ook het geval. Het broeden is ook nog maar net aan de gang. Dus we moeten ook nog maar even afwachten hoe dit zich gaat ontwikkelen. Wellicht heeft het ook te maken met het continue gevaar van de zeearend. Het havikmannetje zit vaak op zijn post ongeveer 75 meter van het zeearendnest en houdt alle bewegingen nauwgezet in de gaten. Als de zeearend in de richting van het nest van de havik vliegt grijpt hij direct in met aanvallen. Wanneer de haviken elkaar blijven aflossen met broeden, dan gaan we ons hierin verdiepen.

Gloednieuwe veren

Zodra het vrouwtje aan het broeden slaat, begint ze stevig te ruien (door haarzelf bepaald). Na de broedtijd vind je hierdoor veel veren onder het nest. De planning is door haar goed uitgekozen, want haar verenpakket is nu even iets minder belangrijk. Ze hoeft namelijk niet te jagen, want ze wordt voorzien van voedsel door het mannetje. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig wanneer de eerste prooi door het mannetje op het nest wordt gebracht. Welke prooi zal het worden?

Over de herkenningspunten van het mannetje en vrouwtje hoef ik niet uit te wijden. Jonathan heeft een prachtig filmpje gemaakt over de verschillen, vooral tussen onze 2 haviken.

Jonathan van Deelen


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 35.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht