Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Stilstaand beeld

Pascal Stroeken, STONE | vrijdag 12 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1011x

Eén en al rust. Een relaxt broedende vrouw, duttend op haar eieren: dat is het beeld dat we tot eind april voorgeschoteld krijgen. Man is solidair en schuift overdag regelmatig aan voor een partijtje synchroon dutten. Saai of rustgevend?

Het is maar net door welke bril je het wilt zien. Voor een gestreste werknemer kan het wellicht een aanbeveling zijn om driemaal daags gedurende 10 minuten de beelden te bekijken, als een soort van meditatief momentje.

Ook voor man steenuil is het overigens een welverdiend rustmoment, ter afwisseling van het stressvolle bewaken van huis en haard.

 

Drie is een eitje

Steenuileneieren zijn met een lengte van ongeveer 34 millimeter en een breedte van circa 29 millimeter relatief groot voor een vogel die van kop tot kont niet veel groter is dan een merel. Met slechts 3 eieren heeft het vrouwtje het zich niet heel moeilijk gemaakt, die passen met alle gemak onder haar buik. Vergelijk dat maar eens met sommige steenuilenvrouwen er hun poot niet voor omdraaien om 6 en in zeldzame gevallen zelfs 7 eieren succesvol uit te broeden. En het kan nog meer: in 2014 presteerde een Twentse steenuilendame om maar liefst 8 eieren met succes uit te broeden. Het moet een behoorlijke klus zijn geweest om alle eieren voldoende 'aandacht' te geven. Maar dat was nog niet alles, want samen met haar man slaagde ze er bovendien in om alle 8 jongen succesvol te laten uitvliegen. Een ware topprestatie!

 

Duobaan

Misschien herinnert u zich nog dat we vorig jaar in onze blogs melding maakten van een steenuilennest waarin we 8 eieren aantroffen? Dat bleek echter om een duobaan te gaan: daar was sprake van twee aanstaande moeders die zusterlijk op de 8 eieren broedden. Op basis van onze waarnemingen vermoedden we dat 5 eieren door de ene vrouw waren gelegd en 3 door de andere vrouw. Of ze bij het zij-aan-zij broeden ook keurig hun eigen eieren bebroedden, of dat ze af en toe eitjes over een weer wisselden? Dat zullen we nooit weten, maar ik ben er wel nieuwsgierig naar.

 

Geen bewegende beelden

Voorlopig moeten we het doen met geen tot weinig bewegende beelden. Ook op dit moment zitten vrouw en man weer nagenoeg roerloos hun slaapjes te doen. Het lijkt haast wel alsof het beeld op pauze staat, ware het niet dat van achteruit de kast het gebeldelsnurk van vrouw klinkt.

Saai? Gelukkig maar, dat is nu eenmaal deze fase van het broedseizoen. De reuring komt heus wel weer. Nog een paar weken geduld!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs