naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Voedertafel

Geen broedsel

Havik

Alle Beleef de Lente camera's gaan op 29 september definitief uit.   *   Helaas heeft nog een jong kerkuiltje het niet gered   *   Onraad bij de kerkuil   *   Schoon en fris   *   Drukte op de tak
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Steenmarter op bezoek

Ronald van Harxen, STONE | maandag 22 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 786x

Vannacht is er zoals te zien is op het clipje een steenmarter bij de kast geweest. Om 3.08 schrok het vrouwtje van iets dat ze buiten hoorde. Als een speer verliet ze de kast. Even later zien we voor het eerst de steenmarter.

Hij (in het filmpje is duidelijk te zien dat het een mannetje is) probeert de kast binnen te komen, maar het lukt hem niet. Het vrouwtje (mannetje) voert vervolgens een aantal luchtaanvallen uit. Even lijkt het erop dat de marter haar buiten de kast te grazen heeft gekregen. Waarschijnlijk is dat echter niet het geval. Om 15 over 3 wordt de marter voor het laatst gesignaleerd. 

Bekijk het het filmpje van de aanval.

Man neemt taken over

Om 3.36 verschijnt er voor het eerst een uil op de tak. Onduidelijk of het man of vrouw is. Ik gok op het laatste. Ze blijft van een afstandje naar de kast staan kijken, maar gaat (durft?) niet naar binnen. Om 4.27 komt de man binnen met een rups. Vrouw is nog steeds niet teruggekeerd. Hij probeert te voeren, maar de kuikens reageren niet op hem zoals op vrouw. Op dit moment is de man nog steeds in de kast. Hij probeert de jongen warm te houden en te voeren. Als vrouw echter niet terugkeert, zijn de jongen helaas kansloos.

Afwachten

Naar om te zien en zeker hadden we het veel liever anders gezien. Dit is echter wel hoe het er soms aan toe gaat. De kast bleek veilig, maar verhinderen dat een steenmarter de nestboom bezoekt, is onmogelijk. Het is wel opvallend dat het vrouwtje tot nog niet teruggekeerd is. Dat kan betekenen dat ze buiten het zicht van de camera door de marter gepakt is, of dat ze het niet aandurft de kast binnen te gaan. In dat laatste geval zou je echter verwachten dat ze nog wel af en toe zichtbaar, of ten minste hoorbaar zou zijn. Kortom, we weten het niet. Ook hoe het verder gaat, blijft ongewis. Het is zeker denkbaar dat vrouw terugkeert en alles weer zijn gewone loop herneemt. Het is uiteraard ook denkbaar dat dit niet gebeurt. De komende uren zullen meer duidelijkheid opleveren.

Update 1

Benno (de terreineigenaar) gaat op zoek naar sporen (veren) van de aanval. Zodra daar nieuws over is, meld ik het het. 

Update 2

Er zijn geen veren gevonden in de directe omgeving van het nest. Ook geen andere sporen.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht