Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
De nestlocatie van het zeearend paar op 9 januari 2022 (foto: Andries Dijkstra)

Door Andries Dijkstra

Start broedseizoen 2022 van de zeearenden

Andries Dijkstra | zondag 27 februari 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 673x

In het broedseizoen van 2021 heeft het zeearend paar voor het vijfde jaar op rij succesvol gebroed in het Nationaal Park 'de Alde Feanen' en zijn er in de periode van 2017 t/m 2021 acht gezonde zeearend jongen uitgevlogen.
Het zeearend paar zat knus in hun ‘paarboom’ op 9 januari 2022 (foto: Andries Dijkstra)

De stand van zaken

Vorig jaar hebben we voor het eerst de zeearenden kunnen volgen via de webcam bij ‘Beleef de Lente’. Totdat …, eind mei 2021 de webcam door de beide zeearend jongen trefzeker werd “dichtgeflatst” met hun uitwerpselen!
Voor het komende broedseizoen 2022 is de webcam iets hoger, schuin boven het nest geplaatst en nu maar hopen dat de lens schoon kan blijven!
Hoe dan ook, het zeearend paar lijkt zich vol overgave en vertrouwen voor te bereiden op hun zesde broedseizoen bij It Fryske Gea in het NP ‘de Alde Feanen’.

De vooruitzichten lijken goed

Het ons inmiddels vertrouwd geworden zeearend paar was in december 2021 al weer actief bij en rondom hun nest. Het nest werd opgekalefaterd en nog groter gemaakt.
Er werd gepaard in de ‘paarboom’ (de boom naast de nestboom) en hun baltsroep klonk zowel hoop- als liefdevol over de zomerpolder.

Bedreigingen

Het is niet vanzelfsprekend dat alles goed gaat, er zijn bedreigingen! Zo bleek medio februari het door de “drielingstorm” veroorzaakte natuurgeweld funest voor sommige zeearend nesten in Nederland.
In een aantal gevallen zal er tijd genoeg zijn om in dezelfde of een andere boom een nieuw nest te gaan bouwen, maar toch ...!?

Wij mochten én mogen ons gelukkig prijzen dat het nest in de zomerpolder van 'de Alde Feanen' de stormen heeft doorstaan en de beperkte schade door het zeearend paar voortvarend kon worden hersteld.
Echter, ook voor ons als kijkers had het slechter kunnen aflopen. Een grote, uit de nestboom gewaaide, tak heeft op een haar na de verbindingskabels van webcam naar zender gemist! 

Positief de toekomst in ...

Met de corona pandemie hopelijk achter ons en ondanks de trieste en zorgelijke situatie rondom Oekraïne, wensen wij alle kijkers en volgers van de zeearend webcam een boeiend, leerzaam en aangenaam seizoen!

Het nest lijkt inmiddels vrijwel “ei-klaar” te zijn, wanneer mogen we het eerste ei verwachten?
Hoe ziet, tijdens de broedfase, de rolverdeling tussen man en vrouw zeearend eruit?
Wie gaat, wanneer, welke prooien aanvoeren?

Met als startdag zondag 27 februari 2022 zijn wij als “Zeearend team” benieuwd naar jullie opmerkelijke waarnemingen via de webcam en staan open voor vragen en suggesties.

Het zeearend paar, met links de man, op 15 februari 2022 (foto ‘screenshot’ via de webcam).

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs