Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Stap 3 is begonnen..

Wilkor-Jan Top | zaterdag 29 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 110x

We begonnen met een kaal, leeg nestkastje. Langzaam verstreek de tijd en hoopten we dat er nog iets zou gebeuren. Gelukkig heeft een koppeltje koolmezen ons nestkastje (eindelijk )gevonden. Ze bouwden een nestje, legden eitjes, en nu? nu is het tijd voor stap 3!

Het is nog steeds erg fris buiten. Met een maximumtemperatuur in de nacht van slechts 8 graden is onze ‘’moeder koolmees’’ begonnen aan stap 3 van het gezinsvorming proces, namelijk: broeden!

 

Van echtpaar naar familie

 

‘’Onze koolmezen’’ zijn al aardig op weg om te veranderen. Het echtpaar koolmees gaat namelijk langzaam transformeren naar familie koolmees. Zoals eerder vermeld zijn er al een aantal eieren gelegd. In deze eieren zitten de toekomstige kids van het echtpaar. Alleen moeten deze nog wel geboren worden. Dit proces gebeurt door middel van broeden. Mama koolmees gaat lekker met haar zachte veren op de eieren liggen. Doordat ze de eieren bebroedt, worden deze lekker warm. Maar wees gerust, het wordt geen gekookt eitje 😉 Soms gaat ze eventjes van de eieren af. Echter doet ze dit niet vaak, omdat dan de eitjes koud worden. De koolmees broedt gemiddeld twee weken voor het kleine grut het ei verlaat.

We zijn dus al een stapje dichterbij voordat we eindelijk onze koolmezen-kids in de ogen kunnen kijken! Smeert u alvast beschuit met muisjes?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs