Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Stadse vogels

Sienna Obdeijn | woensdag 19 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 696x

In Nederland is er de laatste eeuw veel natuur verdwenen. Op veel plekken kwam hier stedelijk gebied voor terug. Sommige vogelsoorten hebben hier veel last van, anderen een stuk minder.

Er zijn zelfs vogelsoorten die het inmiddels beter lijken te doen in de stad dan in de natuurgebieden daarbuiten. Zo was de merel vroeger een schuwe bosbewoner, iets wat we ons nu niet meer voor kunnen stellen.

Voedselparadijs

In de steden is voedsel vaak ten overvloede door alles wat wij als mensen achterlaten. Denk aan de meeuwen en duiven die de marktpleinen rondscharrelen wanneer de marktlieden hun kramen inpakken en alle voedselplekken voor vogels in de achtertuinen niet te vergeten.

Zangvogels in steden zingen overigens wel anders dan op het platteland en natuurgebieden. Stadse merels produceren hun liedje op een hogere frequentie dan bosmerels. De stadse merels doen dit zodat hun geluid boven het verkeerslawaai uit kan komen. 

Door de trek van vogels naar de stad kunnen de roofvogels natuurlijk niet achter blijven. Soorten zoals sperwer worden steeds vaker waargenomen in het stedelijk gebied en lijken daar inmiddels zelfs te nestelen en de slechtvalk maakt succesvol gebruik van de onze hoge bouwwerken.

Perfect alternatief

Voor onze scholeksters is het platte grinddak een perfect alternatief voor de kwelders en agrarische gebieden. Op de platte daken zijn de kuikens minder goed te bereiken voor op de grond levende roofdieren als vossen. Zeker wanneer er op de daken wat beschutting te vinden is, is dit een ideale plek om de kuikens groot te brengen. De enige uitdaging waar ze voor zullen komen te staan is van het dak af zien te komen. Maar als dat het enige nadeel is…  

Zo blijkt maar weer dat veel vogels zich kunnen aanpassen om hun leven te verplaatsen naar de stad. Helaas geldt dit niet voor alle vogelsoorten en daarom blijft het belangrijk om vogels in zowel steden als daarbuiten te beschermen.

20 mei

Vanaf morgen zijn de eieren uitgerekend en kunnen we kuikens gaan verwachten. Laten we hopen dat het snel wat droger wordt zodat we de donzige kuikens ook daadwerkelijk over het dak kunnen zien rennen. Zullen de kuikens makkelijker te spotten zijn dan de eieren? Laten we het hopen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Scholekster Alle Beleef de Lente blogs