Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Huiszwaluwen in het centrum van Graz in Oostenrijk

Door Hein Verkade

stad, dorp en platteland.....

Hein Verkade | woensdag 29 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 933x

Huiszwaluwen zijn zwaluwen die aan huizen broeden. Maar aan welke huizen en waar kun je ze vooral aantreffen. Er moet in ieder geval een 'afdakje' zijn waar zij hun nest veilig en droog onder kunnen bouwen. De familie Duivenvoorden heeft zulke plekjes gecreƫerd op het platteland in Noordwijkerhout.
Bewoonde nestjes links en rechts van het balkon

Huiszwaluwen broeden in Nederland bij voorkeur aan huizen op het platteland of in dorpen. Zij vinden hun voedsel vooral boven het buitengebied daar direct omheen. Het wijdse bollenland in Noordwijkhout voldoet hier ook aan. In Nederlandse steden zijn zij alleen aan de randen te vinden. 

Een heel andere ervaring hadden wij afgelopen voorjaar in de stad Graz in Oostenrijk, een prachtige stad iets kleiner dan Utrecht. Midden in de stad broeden flinke aantallen Huiszwaluwen aan monumentale gebouwen. De kunstnestjes waren gewoon in de kleur geschilderd van het monument waar zij aan hingen. Zij leken allemaal bezet.

Je vraagt je dan af waarom zij daar wél en hier niet in de grote stadscentra broeden. Vliegen daar meer insecten boven de stad dan hier?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs