naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Ruud Leblanc
BDL vrijwilliger SKWN

Staartje winter

Ruud Leblanc | zondag 18 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 313x

Dit weekend is er toch weer sneeuw gevallen in een groot deel van ons land. Gelukkig verdwijnt die weer snel want als er meer dan zo’n 7 centimeter ligt, wordt het voor onze kerkuilen moeilijk om aan muizen te komen.

Vetreserve

Zonder eten redden kerkuilen het niet veel langer dan 5 dagen, omdat ze maar heel weinig vetreserve kunnen opbouwen. Gemiddeld wegen ze zo’n 330 gram, als ze daar een derde van verbruiken, verhongeren ze. In landen waar meer dan 40 dagen sneeuw valt per jaar komen deze uilen niet voor. Maar gelukkig schijnt bij ons snel de zon weer!

Vreemde uil

Afgelopen week hebben we gezien dat er een andere uil bij de kast geweest is. Is dit een nieuwe man, of een andere dame die een eigen plekje zoekt? Hoe dit gaat aflopen is voor iedereen spannend, zo hebben we bij de steenuilen óók gezien dat een kerkuil hún kast bezocht heeft. Daar kan hij niet naar binnen, want die is te klein voor de grotere kerkuil.

Woningaanbod

De aangeboden woonruimte voor de kerkuilen is heel verschillend. Als we stiekem even naar Engeland gluren, daar hangen ze ook plastic tonnen aan bomen. Bij ons zijn ’luxe bungalows’ bekend waar een halve zolder ingericht wordt voor de uil, en dan vaak met tv-aansluiting...

Alleen is die dan bedoeld voor de camera zodat de verhuurder vanachter zijn scherm kan meegenieten, net als u nu doet. Het allermooiste is als we een kast kunnen ophangen in een schuur bij een boerderij. Iedereen blij, de uil, wij én de boer.

Vroeger

Dit is wel eens anders geweest. Tot in de vorige eeuw werden er uilen aan de schuurdeur gespijkerd om allerlei ellende af te weren. Gelukkig weten we nu beter en daar doen onze Beleef de Lente uilen ook hun best voor. Wat zou het mooi zijn als er gebroed gaat worden. Helpt u mee duimen?

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht