naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Jan de Boer
BDL vrijwilliger It Fryske Gea

Springen van levensvreugde

Jan de Boer, It Fryske Gea | dinsdag 12 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 210x

De levensvreugde straalt er vanaf. Het jong zit meestal alleen op het nest en vermaakt zich prima met sprintjes trekken, vliegoefeningen en… zijn eigen schijt wedstrijd.

Heb je het filmpje van Jonathan al gezien? In het begin bewoog het jong nog fragiel en onbeholpen, maar de jonge kuuk krijgt steeds meer controle over het lichaam. Zo heeft het jong totaal geen moeite om zijn prooi zelfstandig te verscheuren. Zodra het vrouwtje een prooi brengt, dan valt mij op dat het jong qua grootte niet zoveel scheelt met de ouder. Ik durf nog niet met zekerheid te zeggen of het een mannetje of een vrouwtje is, maar ik gok op een vrouwtje.

Groene bescherming

In deze periode kan er nog van alles misgaan met het jong. Het dier is natuurlijk een makkelijke prooi voor de zeearend, de steen- of boommarter kan langskomen en het jong kan ook uit het nest kukelen. Bedenk het maar. Gelukkig staat het nest volop in het groen van de bladeren. Hierdoor is er een prachtige schuilplaats voor dit jong.

Aan de wandel

Nu nog wandelt en sprint het jong op het nest, maar binnenkort begint hij de omgeving te verkennen. Ik ben benieuwd hoe lang we nog kunnen genieten van de capriolen van dit levenslustige jong.


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 35.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht