Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Springen van levensvreugde

Jan de Boer, It Fryske Gea | dinsdag 12 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 734x

De levensvreugde straalt er vanaf. Het jong zit meestal alleen op het nest en vermaakt zich prima met sprintjes trekken, vliegoefeningen en… zijn eigen schijt wedstrijd.

Heb je het filmpje van Jonathan al gezien? In het begin bewoog het jong nog fragiel en onbeholpen, maar de jonge kuuk krijgt steeds meer controle over het lichaam. Zo heeft het jong totaal geen moeite om zijn prooi zelfstandig te verscheuren. Zodra het vrouwtje een prooi brengt, dan valt mij op dat het jong qua grootte niet zoveel scheelt met de ouder. Ik durf nog niet met zekerheid te zeggen of het een mannetje of een vrouwtje is, maar ik gok op een vrouwtje.

Groene bescherming

In deze periode kan er nog van alles misgaan met het jong. Het dier is natuurlijk een makkelijke prooi voor de zeearend, de steen- of boommarter kan langskomen en het jong kan ook uit het nest kukelen. Bedenk het maar. Gelukkig staat het nest volop in het groen van de bladeren. Hierdoor is er een prachtige schuilplaats voor dit jong.

Aan de wandel

Nu nog wandelt en sprint het jong op het nest, maar binnenkort begint hij de omgeving te verkennen. Ik ben benieuwd hoe lang we nog kunnen genieten van de capriolen van dit levenslustige jong.


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs