Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Spreken is zilver, zwijgen is goud?

Linda Persoon | woensdag 20 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 286x

Wat een kabaal kan er uit onze torenvalken komen! Vooral Mevrouw Torenvalk heeft vaak het hoogste woord. Maar wist je dat torenvalken eigenlijk helemaal niet zo spraakzaam zijn?

Spreken

Een groot deel van het jaar hoor je de torenvalken namelijk weinig en houden ze hun snavel. Het vocale communiceren wordt vooral tijdens het paar- en broedseizoen gebruikt.
Het meest gehoord is de contact- of gevaarroep, de snelle reeks ‘kie-kie-kie’ die je vast al vaak hebt gehoord. Het wordt gebruikt voor communicatie op afstand, als er gevaar dreigt rondom de kast of als er een muis geleverd gaat worden (of gewenst is).
Daarnaast is een veel gehoord geluid de bedelroep van de vrouw, een vibrerend, klaaglijk ‘kierrr’. Zo maakt Mevrouw Torenvalk duidelijk dat ze wel weer een muisje zou lusten of in is voor een paring.
De baltsroep lijkt erg op de bedelroep maar is hoger, scheller en langgerekter en is vooral te horen aan het begin van de paartijd.

Zwijgen

Lichaamstaal wordt ook gebruikt als communicatiemiddel, vooral in het paarseizoen.
Net als veel andere vogels vertonen torenvalken een balts. Baltsen is bepaald gedrag waarmee dieren aan een partner signalen geven dat ze bereid zijn tot paarvorming of een paring.
Torenvalken baltsen veelal in de lucht. Ze bewegen hierbij hun vleugels op snelle, oppervlakkige wijze en wiegen met hun lichaam. Het meest spectaculaire onderdeel van deze vertoning is als de torenvalken zich samen in duikvlucht naar het nest laten vallen.

Ondertiteling niet nodig

Een ondertiteling van hun communicatie geven de torenvalken helaas niet en ook een tolk is niet beschikbaar, maar wie goed kijkt en luistert begrijpt wel wat er zo ongeveer gebeurt in de kast.
Bekijk de clip van Marijcke hieronder maar eens om de verschillende vormen van communicatie te bekijken en begrijpen.

Clip door onze clipmaker Marijcke


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs