Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Spoedcursus grote Canadese gans

Saskia Wijte | dinsdag 14 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 90x

Begin mei is de grote Canadese gans is aan het broeden geslagen. De boommarter komt af en toe kijken, maar desondanks worden er 2 eieren uitgebroed. Tijd voor een spoedcursus GCG.

Op 2 mei heeft de GCG het 7e ei in het nest gelegd en een dag later is vrouw GCG begonnen met broeden. Daar heeft team Visarend (ja, die naam blijven we gewoon houden ;-)) wel een kanttekening bij. Omdat er meerdere GCGen hebben gestreden om dit nest met panorama-uitzicht weten we niet precies welke GCG er nu zit te broeden.

Hoe dan ook, het eerste scenario uit een van de eerdere blogs is realiteit geworden. Geen broedende visarend, maar broedende ganzen op deze camera. Daarom hoog tijd voor een stoomcursus over GCG, zodat we een beetje een beeld hebben van wat we de komende week kunnen verwachten.

Aantal eieren

Gemiddeld legt een GCG tussen de 4 en de 8 eieren en broedt ergens in maart/april/mei. In totaal zijn er op dit nest 7 eieren gelegd. De marter(s) hebben er echter voor gezorgd dat er daar op dit moment nog 2 van over zijn. De broedtijd duurt ergens tussen de 25 en de 30 dagen. Over het algemeen zit de vrouw op de eieren en houdt de man de wacht.

Kuikens kort in beeld

Als dit nest succesvol wordt uitgebroed dan hebben we dus waarschijnlijk over een week of 2 jonge kuikens in beeld. Helaas zullen we niet lang van ze kunnen genieten op de camera. GCGen zijn zogenaamde nestvlieders. Dat betekent dat de kuikens al zeer snel van het nest af gaan en samen met pa en ma voedsel gaan zoeken. Het nest bevindt zich op 9 meter hoogte, dus de sprong naar beneden kan voor mooie beelden gaan zorgen. We houden echter een flinke slag om de arm. Want zoals we inmiddels wel weten, kan het bij deze camera nog alle kanten op.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs