Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Spieken naar buiten

Sienna Obdeijn | vrijdag 14 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 201x

‘Onze’ kleine bosuil is nu een maand oud en bijna klaar om de wijde wereld buiten de kast te gaan verkennen. Af en toe spiekt hij door het gat in de kast naar buiten. Ondertussen worden ook de vleugels al goed gerekt en gestrekt. Wanneer zou hij zichzelf promoveren tot ‘takkeling’?
Kuiken spiekt 's avonds naar buiten.

Sprong in het diepe

Wanneer het kuiken de kast gaat verlaten, weet niemand precies. Qua leeftijd en formaat zouden we kunnen zeggen dat het niet lang meer duurt. In voorgaande jaren zaten er meerdere kuikens in de kast, dus konden ze elkaar een beetje aanmoedigen om de stap te wagen. Dit kuiken zal het alleen moeten doen. 

Uiteraard is het kuiken natuurlijk niet helemaal alleen. Net als nu zijn de ouders nog altijd in de buurt.

Van (hang)kuiken naar takkeling

Wanneer het kuiken de kast heeft verlaten, is er geen weg meer terug. De meeste kuikens zijn vliegvlug na ongeveer drie maanden, dus tot die tijd zal het kuiken zich wel in de buurt van de kast bevinden. Hij zal zich dan voornamelijk op een veilige zitplaats in de bomen verschuilen, als een ware 'takkeling'.

Maar voor nu is het nog gewoon kuiken. In voorgaande jaren hebben we gezien dat de kuikens vaak eerst in het gat gaan hangen, voordat ze echt de kast verlaten. Het zogenaamde 'gathangen'. Dat hebben we afgelopen nacht niet gezien, dus wie weet kunnen we nog enkele dagen genieten van de beelden.

Wacht zeker niet te lang met kijken, want de voorbereidingen voor de wijde buitenwereld zijn in volle gang!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs