Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Spiegels

Roos Tol | zondag 9 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 359x

Het Gouden Paviljoen in Kyoto. De Taj Mahal in India. De pleinen van Rome en de Tuinen van Versailles. Het Haagse Bos, Slot Zeist, Haagse Binnenhof. Een bostuin op de stuwwal van de Veluwe. Al deze plaatsen hebben één ding met elkaar gemeen: beroemd water.
Slotvijver Zeist - Roos Tol

Tempelvijvers, slotvijvers, tuinvijvers, bosvijvers, zwemvijvers.
Hoe Zen, Feng Shui of vooral praktisch ze mogen zijn aangelegd, hoe spontaan ze mogen zijn ontstaan; ze zijn immer beeldbepalend.
Een vijver is een karakter.

Ver weg / Dichtbij

Kinkaku-Ji, het Gouden Paviljoen is niet voorstelbaar zonder de imposante waterpartij eromheen. Tussen de bergen ligt de tempel boven wat zeer toepasselijk de Spiegelvijver wordt genoemd.

Een strakke waterlijn vinden we bij het mausoleum Taj Mahal in Agra, Uttar Pradesh, India. Deze vijver weerspiegelt in stilte het grootste grafmonument wat ik ken, een weergaloos gedenkteken, en heeft daarmee titels als “Die In De Vijver Nadenkt” verworven.

Dat overmaat goed kan uitpakken, bewees ook Lodewijk de Grote, de Zonnekoning . Hij liet een tuintje om zijn paviljoentjes leggen.
Met talloze fonteinen en vijfenvijftig verschillende vijvers, waaronder:
Grote vijver; Apollovijver met fonteinen; Latonavijver; Neptunusvijver; Spiegelvijver; Drakenvijver; Enceladusvijver; Obeliskvijver; Meer der Zwitsers; herfst-, winter-; zomer- en lentevijver.

Het schijnt dat in Notteri, Sardinië, een vijver ligt die bekend staat om de aanwezigheid van roze flamingo’s, en daarmee een toeristische attractie is.
Maar die kunnen we ook zien in nationale dierenparken hier te lande.
Dat scheelt weer een vliegreis.

Waterlelies

We hoeven niet zo ver van huis voor inspiratie. Wat dacht je van de Vijvers van het Haagse Bos, geschilderd door (Piet of Frits) Mondriaan?
Of de talloze waterlelies van Fransman Monet?

De vijver is een spiegel

De grote vijvers van de wereld, de visvijvers in onze omgeving, de stadsvijvers, tuinvijvers, zwemvijvers, mini-vijvertjes en zelfs binnenvijvers: elke vijver is een teken van leven, is vol van leven, is soms stilleven.

Elke vijver is een spiegel.
Waarin de kijker zich herkent.

Vijver De Doort - Roos Tol

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs