Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Spelen

Roos Tol | donderdag 16 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1008x

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet! En de kleur is…

Backgammon. Hartenjagen. Schaken. Dammen. Darten. Gamen. Badderen, zonnebaden. Badminton. Rummikub. Zuipen. Zandbak! Het is speeltijd!

Mensen hebben onbedaarlijk veel verschillende mogelijkheden om hun tijd te vullen; tijd waarin ze niet meer op jacht hoeven te zijn, de aarde bewerken of anderszins bezig hun kost te vergaren – laat staan de kost voor de koters, want dat is alweer een heel ander verhaal. Voor ons is eigenlijk het meeste wel geregeld.
Wij hebben tijd en gelegenheid tot spelen.

Gèrrem, en de vogeltjes niet?

Wij denken dat de meeste vogels dag aan dag bezig zijn met overleven; zichzelf, elkaar, de jongen voeren; voortplanten, territorium bewaken, hard zingen, grasvelden omploegen, voedertafels frequenteren. Een heleboel aardsnuttige bezigheden maar “spelen” is daar niet bij. Zou je zo denken. Voor vogels zijn er geen supermarkten (behalve als wij die aanbieden) en als we die al aanbieden, dan hebben we zelden meer dan een waterbak, maar zeker geen ballenbak of reuze-roetsjbaan voor de kleintjes.


Zo erg niet

Toch is het leven niet zo sneu voor de vogeltjes. Badderen doen ze niet alleen maar voor de veerverzorging; het is ook “gewoon lekker” om wat rond te spetteren. Rondjoelen bij de kippen doen de mussen niet alleen voor gratis eten, ze hebben er gewoon pret aan, net als aan het verjagen van de lokale kat of – zie de kraaiachtigen – rovers die in principe vele malen sterker zijn dan elk individu alleen, maar het afleggen tegen De Groep.


En ook spelen

Nog steeds heb ik vooral “nuttige” bezigheden benoemd. Maar vogels spelen ook. Ze zijn niet de hele dag alleen maar bezig met overleven. Ze kroelen met elkaar. Ze zorgen voor hun koters. Ze dollen eens wat in de rondte. Ze pesten de kippen. En vooral mijn favorieten de kraaiachtigen, lijken echt plezier te beleven aan wat wij dan “spelgedrag ”noemen. Allerlei dingen die ze helemaal niet hoeven te doen om te overleven. Wel dingetjes waar wij van zouden zeggen: “gheh-heh!” Mijn ruimte hier is te beperkt om hier nu dieper op in te gaan. Daarom nodig ik iedereen uit om Speelgedrag Bij Vogels bij te houden en er hier over te vertellen!

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs