naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Voedertafel

Geen broedsel

Havik

Alle Beleef de Lente camera's gaan op 29 september definitief uit.   *   Helaas heeft nog een jong kerkuiltje het niet gered   *   Onraad bij de kerkuil   *   Schoon en fris   *   Drukte op de tak
Toon alle blogs & vlogs

Door Jan de Boer
It Fryske Gea

Spectaculair afscheid

Jan de Boer, It Fryske Gea | dinsdag 19 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 380x

Het leek wel of het afscheid in scene was gezet. De laatste beelden van de havik waren namelijk zeer toepasselijk voor deze soap. Het jong was de hele week al driftig bezig met vliegoefeningen en dit ging hem steeds beter af.

Het werd ook al een echte takkeling. Regelmatig verdween het jong even buiten het beeld van de camera. Ineens schrok ik op. Het jong kukelde van een hogere tak recht naar beneden. Tijdens de val weet de jonge havik zich aan een tak vast te pakken en blijft op de kop aan een tak hangen.

In eerste instantie schrikken geblazen, maar even later laat het jong zich vallen en landt op een paar onderliggende takken. Je kunt door het bewegen van de takken zien dat hij zich afzet en verder springt of vliegt. En dit alles in het beeld van de camera (spectaculair verwerkt door Jonathan). Prachtig dat we dit op deze manier mogen meemaken. En wat het jong betreft, het zijn net kinderen die ook leren lopen met vallen en opstaan.

Vreemd gedrag

Zo weinig dat de beide ouders bij het jong in het nest aanwezig waren, zo vaak zijn ze er nu. Gisterochtend was het mannetje vaak aanwezig en heeft een deel van de restprooien zelf opgegeten. Tegen de avond zat het vrouwtje een hele poos op het nest, ze pakte de kans om ook een prooi naar binnen te werken. Het is natuurlijk mooi om de ouders op het nest te zien, maar ja…

We zijn natuurlijk nieuwsgierig hoe het met het jong gaat. Met een beetje mazzel komt ze nog een keer op het nest terug, maar met dit onvoorspelbare stel haviken weet je het nooit. Ik meende trouwens het jong op de achtergrond te horen, maar helemaal zeker ben ik niet.

Zekerheid

Om zekerheid te verkrijgen over het wel en wee van het jong, gaan we aan het eind van de week het gebied bij en om het nest verkennen en de verwachting is, dat we dan meer zekerheid kunnen geven over dit levenslustige jong met zijn gekke capriolen. Veel langer kunnen we ook niet wachten, want het vliegen gaat het jong steeds beter af en de afstanden worden dan groter.

Grapje

Terwijl dit blog geplaatst zou worden, landt het jong weer op het nest of het de gewoonste zaak van de wereld is, verschalkt een prooi en gaat lekker uitrusten. Het blijven heerlijke onverwachte momenten met dit jong.


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht