Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
.. een ongewoon groot legsel..

Door Joep van de Laar

Spannende week

Joep van de Laar, STONE | maandag 10 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1188x

Mevrouw Dongen zit inmiddels te broeden. Wat is het antwoord van mevrouw Winterswijk? Hopelijk komt dat in de loop van deze week. Gaat ook zij haar eerste ei leggen?

Zoals de trouwe kijker/bloglezer weet begint de eileg in Nederland in het algemeen in de 2e helft van april. Mevrouw Dongen was er dus erg vroeg bij, met haar 1 aprilei.

Dongen - Winterswijk 3-0

Het is natuurlijk geen echte wedstrijd tussen beide dames. Ze hebben van elkaars bestaan ook geen weet. Ze doen hun eigen ding, samen met hun mannen natuurlijk.

Maar toch…. De meest voorkomende legselgrootte bij de steenuil is 4. Dus het kan zo maar zijn dat mevrouw Winterswijk er uiteindelijk met de ‘winst’ vandoor gaat. Of het zo'n groot legsel als op de foto wordt.... ? Zeer kleine kans, het zou de eindstand op 3-7 brengen, een monsterscore. In dat geval eet ik mijn schoenzool op.

Deze week al duidelijkheid?

De kans is groot dat de uitslag van Dongen - Winterswijk er met de komende paasdagen nog niet is. Het vorig jaar zagen we het 1e ei in de Winterswijkse kast pas ruim na 17 april. Dat zou dit jaar gezien de zachte aanloop naar het broedseizoen best wat vroeger kunnen zijn. Maar dan nog...

Rekent u even mee?

Stel dat mevrouw Winterswijk vandaag haar 1e ei aan de wereld toont. En we houden rekening met een leginterval van circa twee dagen. Dan zou het 4e ei nog net met eerste Paasdag gelegd kunnen worden. Het kan dus wel, maar dan moet ze vandaag wel aan de bak. Spannende dag dus, vandaag!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs