Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Spannende tijden op het nest

Claudia Leenders | vrijdag 28 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 131x

De scholeksters houden ons enorm in spanning. Na ei nummer 1 en 2 leek het erop dat ze het zo wel goed vonden. Twee eitjes, twee kuikens, lekker overzichtelijk. Toch kwam er na bijna twee dagen nog een derde ei. Zou die vierde dan ook nog komen..?
Drie eitjes goed te zien in het donker

Ei 1 | Even inkomen

We startten de week goed met het eerste scholeksterei van Beleef de lente. Op de prachtige beelden van ei 1 is goed te zien dat V een speciale houding aanneemt voor het leggen van het ei. De kont gaat een heel stuk omlaag, de poten iets gespreid en persen maar! Ze stond bijna een kwartier in deze houding voordat het zover was. M liep een beetje nerveus rond het nest. Zo veel steentjes gekeerd, maar zodra het ei er was stond M vooraan om het te bewonderen! 

Het echte broeden laat nog even op zich wachten. Zoals je al kon lezen in de blog van Jessica starten ze daar pas mee zodra alle eitjes er zijn. 

Ei 2 | Door weer en wind

Na de komst van ei 1 zat het paartje wel af en toe op het ei, zoals in het filmpje van Nina goed te zien is. Door weer en wind, hagelbuien én flinke windstoten blijft onze vogel dapper op het nest. We zijn die wind trouwens erg dankbaar, want het mosje dat ons zicht versperde is weggewaaid!

Toen, op 25 april om 21:48 uur, was het tijd voor ei nummer 2! Circa 38 uur na ei 1 stond V weer paraat in de leghouding. Het ging nu iets vlotter dan de vorige dag. In het donker kwam ei 2 tevoorschijn, een intiem moment waarbij alleen V aanwezig was. Vroeg in de ochtend kwam M het ei bewonderen en nam plaats op het nest.

Ei 3 | Zou het dan toch...?

In de chat werd flink gespeculeerd. Vroeg in de ochtend op Koningsdag leek het even of V weer klaarzat voor een volgend ei. We trapten erin maar ons geduld werd op de proef gesteld. Rond 17:00 uur, 43 uur na het tweede ei, werd de hoop door de kijkers al bijna opgegeven. Twee eieren is ook prima, we zijn al snel tevreden. Het leek wel of de scholeksters mee konden lezen, want om 17:50 uur veranderde de situatie plots!

'Vind het toch weer een spannende houding', aldus Vogel in de chat. 'Lijkt dieper te ademen.. persen?'

En ja hoor, daar was ei nummer 3! V stond zelfs maar 3 minuten in de pershouding, een fractie van de tijd die ze voor ei 1 nodig had. Na het bewonderen was het nog een kleine uitdaging om de eieren toe te dekken. Het zijn ook beste grote eieren voor onze bonte pieten, zou daar nog een vierde ei onder passen?

Een kijkje in de toekomst

Of er nog een vierde ei komt is natuurlijk lastig te voorspellen. Als we kijken naar de tijd tussen het leggen van de vorige eitjes, zou er op zaterdag tussen 9:00 en 15:00 uur een laatste ei kunnen komen. Laten we hopen dat zodra je dit leest, de scholeksters me alweer voor zijn geweest en ei nummer 4 hebben gelegd!

En zo niet, geniet dan nog eens van het filmpje van ei nummer 3. 

 

Foto: Nicole de Wal

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Scholekster Alle Beleef de Lente blogs