Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Foto André Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Spannende tijden en vijf kuikens verder...

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zondag 8 september 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 978x

Op dit moment is de prooi aanvoer van de kerkuil-ouders (net) voldoende. Er zijn op dit moment vijf kuikens te voeden. Vannacht zijn er vijf of zes muizen binnengebracht, net voldoende. Misschien gaat dit ten koste van de jongste kuikens als de prooi aanvoer op dit niveau blijft.
Foto André Eijkenaar

Overlevingskansen

Voor de overlevingskansen van de kerkuil-jongen is het van groot belang dat zij gaan ‘bedelen’ om voedsel. De jonge kerkuilen sperren niet vanzelf, spergedrag zoals dat wel het geval is bij vele andere vogelsoorten. Vrouw kerkuil stimuleert het bedelgedrag gedurende de eerste dagen door ‘chittering’, waarop het jong met een iel ‘gechitter’ haar roep beantwoord: het jong richt zich op en opent de snavel, zodat vrouw kerkuil kan beginnen met voeren.

RANGORDE

Bij het ouder worden van de jongen ontstaat er een rangorde in het nest: de grootste, en in de meeste gevallen ook de oudste, staat vooraan in de rij en ontvangt als eerste het voedsel. Raakt het oudste jong verzadigd, dan verlaat het zijn gunstige positie en sluit weer achteraan in de rij.

Bij te weinig  voedselaanvoer zal het jongste kuiken als eerste de hongerdood sterven en worden opgegeten door de anderen. Voor het voortbestaan van de kerkuil is het voordeliger om het jong te laten sterven en bijvoorbeeld vier of drie jongen in goede conditie over te houden, dan om vijf of zes zwakke dieren aan de populatie toe te voegen.

SPANNEND

Het blijft spannend of man- en vrouwkerkuil er de komende tijd in slagen om voldoende voedsel te blijven aanvoeren om de jonge kerkuilen groot te krijgen. Het is nog steeds een groot gezin en de jongen lusten steeds meer.

Man- en vrouwkerkuil gaan in deze periode steeds vaker jagen om hun kroost voorspoedig groot te krijgen. Maar ja, we hebben bij de kerkuilen en andere vogels van Beleef de Lente kunnen zien dat de natuur zich niet laat dwingen... alles is nog mogelijk.

In de meeste gevallen bereikt de muizenplaag in oktober zijn hoogtepunt. De komende nachten lijkt het droog te zijn, laten we kijken of de muizenaanvoer toeneemt en kuiken nummer zes uit het ei kruipt.

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs