Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Sodom en Gomorra in de Achterhoek

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 5 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 738x

Omdat we weten dat BdL een keurig kijkerspubliek trekt - van argeloze kinderen en oppassende jongelingen tot brave oma's en godsvruchtige kerkgangers - hebben we voor de camera's een keurig burgerlijk stelletje uitgekozen. Maar denk nu niet dat het er bij alle steenuilen zo voorkomend aan toe gaat!

Eerder berichtten we al over echtscheidingen en twee dames die één man deelden, maar wat we afgelopen zaterdag aantroffen overtreft voor ons gevoel toch wel een beetje de fatsoensnormen. Hoe ruimdenkend we ook zijn, er zijn grenzen. Ook voor steenuilen.

Van een groentje en een bruinverkleurd blaadje.

In Dale, net buiten Aalten, troffen we een jongeman, vorig jaar uit het ei gekropen en nog een groentje als het om de liefde gaat, wiens hart sneller was gaan kloppen voor een dame op leeftijd. Nu is enig leeftijdsverschil beslist geen probleem, ook niet - wat ons betreft tenminste - als de dame in kwestie net effe wat ouder is dan haar partner. Maar als je als steenuil van nog geen 300 dagen oud het aanlegt met een grijze blom van bijna 3.600 dagen, dan roept dat toch wel wat vragen op. Net alsof je bij de eerste jeugdpuistjes je avances betuigt aan de 75+ oma van schuintegenover en vervolgens gelijk maar bij haar intrekt. 

Mama Mia!

Nog bonter maakte een jonge man uit het Aaltense Barlo het. Nadat we hem in 2016 op een leeftijd van 19 dagen een ring omgelegd hadden, hebben we hem niet weer gezien. Tot zaterdag, toen we hem in dezelfde kast aantroffen als waar hij geboren was. Samen met zijn moeder! Nu zou het natuurlijk kunnen - laten we voorzichtig zijn - dat hij een Italiaanse inslag heeft en moeilijk afscheid kan nemen van zijn mama. Dat hij goed verzorgd werd laat zich aflezen aan de 145 gram die hij bij het ringen woog. Zo'n 12% boven wat nomaal is voor die leeftijd. Maar wat we eerlijk gezegd vermoeden is dat hij de plek van zijn papa heeft ingenomen. Een soort van hedendaagse Oeidipus dus. Om het wat te verzachten: de dame in kwestie kwam uit Rietmolen, formeel Achterhoek, maar wel heel dicht bij Twente. Aldaar op 31 mei 2014 geringd door een collega. In 2017 troffen we zijn vader voor het laatst. In 2018 en 2019 hebben we helaas geen man aangetroffen, dus theoretisch is het mogelijk dat hij in 2018 al met zijn moeder aanpapte. Een mama's kindje, hoe dan ook.

Je maakt wat mee op zo'n velddag. Vooral in Aalten!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs