Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Snode ei-plannen

Bernice Goffin | maandag 11 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 300x

Terwijl ik dit blog schrijf zie ik beide uilen met de rug naar ons toe in de kast zitten. Als je ze zo ziet, zou je bijna denken dat ze snode plannen hebben om onze ei-poll in de war te schoppen…
Foto Chris van Rijswijk

Streepjes verzamelen

In de ei-poll begint zich langzaamaan een streepjesfestijn te ontluiken: de ene na de andere naam wordt doorgestreept. Van de 32 invullers maken er inmiddels nog 15 deelnemers een kans, maar dat aantal zal snel afnemen als vrouw kerkuil nog enkele dagjes wacht met leggen. Ik heb geprobeerd om de snode plannen van man en vrouw te ontrafelen en denk te hebben ontcijferd dat vrouw kerkuil van plan is om op 16 april om precies 14:12 haar eerste ei te leggen.

 

Een kille pauze

Man kerkuil ging in de avond van 26 maart goed van start met zijn eerste prooioverdracht. Helaas gooide een kille regenachtige week roet in het eten. Kerkuilen kunnen minder goed jagen in de regen en de uilen hadden dan ook minder tijd voor balts en waren vooral druk met het bij elkaar scharrelen van hun eigen kostje. De aanloop naar de eileg stond even op pauze.

 

Een test voor man

Nu het weer is opgeklaard neemt het aantal prooioverdrachten en ook het aantal paringen voorzichtig toe. Ook zien we dat vrouw kerkuil meer tijd begint door te brengen in de nestkast, afgelopen nachten is ze zelfs nauwelijks buiten geweest. Ze wordt voor het aanvoeren van prooi langzaamaan afhankelijker van man. Een goede test: als ze straks op eieren zit zal ze volledig afhankelijk zijn van man voor de prooiaanvoer en ze moet dus wel testen of man deze taak aankan.

 

Een belangrijke beslissing

Daarnaast maakt ze aan de hand van het aantal gebrachte prooien een belangrijke beslissing: hoe veel eieren er dit jaar worden gelegd. Ontvangt ze veel prooien van man, dan wijst dat erop dat er voldoende voedsel beschikbaar is om veel kuikens groot te brengen. Ontvangt ze weinig prooien, dan kan ze beter investeren in slechts enkele eieren.

 

In de glazen bol kijken

In maart troffen we nog een grote hoeveelheid muizenholletjes aan op het erf, maar de aangevoerde hoeveelheid prooien ligt tot nu toe toch achter bij vorig jaar. De pieken en dalen van muizenaantallen werken soms op mysterieuze wijzen. Voorspellingen doen is altijd gevaarlijk in Beleef de Lente, want vaak doen de filmsterren er alles aan om jouw voorspelling teniet te doen. Maar als de prooiaanvoer op het huidige niveau doorgaat, vermoed ik dat we dit jaar een kleiner legsel kunnen verwachten dan vorig jaar (toen 8 eieren!). En wie weet komen er ook nog wat streepjes bij in de ei-poll…

Dit jaar zijn er tot nu toe duidelijk minder prooien gebracht dan vorig jaar. Vorig jaar werd het eerste ei overigens al op 8 april gelegd.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs