Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
STORK

Snel weg

Wim van Nee, STORK | zondag 19 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 382x

De tractor reed door het weiland. Voor de tractor vluchtte een haas weg, erachter liepen drie ooievaars. Er kwam een man aan fietsen, die vlakbij me afstapte. ‘Ze vreten alles op’, zei hij zonder directe aanleiding.

‘Wat bedoelt u?’ vroeg ik enigszins verrast.
‘Nou, precies wat ik zeg, die ooievaars vreten alles op. Sinds die ooievaars hier zitten, zie ik geen grutto’s en hazen meer’.
‘Maar denkt u dat dat door de ooievaars komt?’
‘Ja natuurlijk, waar anders door?’
Ik voelde een bekende discussie ontstaan, dus ik probeerde een handige wedervraag te stellen. 
‘Ziet u dat vaak? Dat een ooievaar een haasje vangt, of een gruttokuiken?’
‘Ja .. nee… ach, iedereen weet dat toch? Rovers zijn het. Kijk nou zelf, ze lopen door het land en ze lopen constant te pikken’.
‘Dat ziet u goed’, zei ik. ‘En ziet u ook wát ze pakken?’
‘Dat kan ik niet zo goed zien, het is te klein‘.
‘Daar zegt u het precies’, zei ik. ‘Ooievaars lopen rustig door het land, niet snel en niet haastig. Ze moeten heel vaak iets oppakken, omdat de hapjes klein zijn. Talloze insecten, regenwormen en slakken verdwijnen in de snavel.
Ooievaars zijn eigenlijk heel lui. Je ziet ze niet achter iets aan jagen, je ziet ze niet geduldig wachten zoals reigers dat zo goed kunnen.
Van snelheid moet een ooievaar het niet hebben, potentiële prooien die snel kunnen vluchten, zijn veilig. Een ooievaar is een opraper. Stappend door het land, veel kleine trage prooien verzamelen, dat is wat hij doet. En vele kleine maken één grote’.

Hij keek me aan en schudde zijn hoofd. ‘Ik ga weer verder’, zei hij.
‘En kikkers ook, allemaal verdwenen’, zei hij, terwijl hij zijn been over het zadel gooide. 
‘Maar weet u wel hoe snel kikkers weg zijn?’ probeerde ik nog. Maar de man fietste al weg. Jammer, anders had ik hem een filmpje kunnen laten zien, over hoe snel kikkers zijn. 
Maar u mag het natuurlijk ook bekijken. Het eerste deel van het filmpje is ongeveer 5 keer vertraagd, daarna hetzelfde stukje op ware snelheid.
Een knappe ooievaar die er één pakt.

Wim van Nee
STORK


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht