Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Snakken naar de lente

Louis van Oort | dinsdag 7 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1046x

Vier seizoenen op één dag. Er zijn plekken op aarde waar je dit mee kunt maken. In Nederland ondergingen we dit fenomeen enkele weken geleden ook. Nou ja, bijna dan. De zomer deed niet mee en het was verspreid over enkele dagen... Maar drie seizoenen binnen één week is ook heus wel een mooie score.

Het was een week die begon met sneeuw, snel gevolgd door een lenteachtige dooiaanval en afgetopt met een echte herfststorm. Van die laatste werd ik eerlijk gezegd een tikkeltje chagrijnig. Een mooie storm op zijn tijd is best okay. Zeker een westerstorm in oktober, zegt de vogelaar in mij. Dat levert namelijk steevast veel leuke en vaak ook zeldzame zeevogels op langs onze kust. Maar in februari moet je niet meer met die onzin aankomen. Dan is het tijd voor ontluikende wilgenkatjes, wakkermakende zanglijsterzang en het steeds fanatiekere ‘pietie-puu pietie-puu’ van de koolmees. Het verlangen naar de lente begint dan om te slaan in een snakken naar het mooiste jaargetijde. De belofte van een maandenlange natuurexplosie wordt bijna ondraaglijk. Wanneer begint de lente???

Nou, nu dus.

Eindelijk kunnen we weer genieten van de meervoudige soap die Beleef de lente heet. Vogels die terugkeren uit het zuiden, een kansrijke nestplaats verkennen, elkaar verkennen, paren, eieren leggen, jongen grootbrengen en ze uit zien vliegen. Met alle obstakels, mislukkingen en andere onverwachte gebeurtenissen van dien.  Maar ook vogels die hier het hele jaar zijn en al lang en breed zijn begonnen aan de achtbaanrit die broedseizoen heet. De bosuil zit bijvoorbeeld al enkele weken op eieren en mag binnenkort – net als vorig seizoen – als eerste haar kuikens verwelkomen.

Het snakken is voorbij, het snacken mag beginnen: lekker onbeperkt genieten van al die heerlijke beelden en geluiden.

Maak het met ons mee, een dik seizoen lang!

 

Louis van Oort


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs