Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Bliek

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Gierzwaluw

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs
Een lekkere dikke rups - Foto: Akash Maity

Door Lies Zandberg
Nederlands Instituut voor Ecologie / Wageningen Universiteit

Smakelijke hapjes

Lies Zandberg, NIOO | donderdag 30 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1155x

We zagen het de afgelopen dagen al op de camera in de BdL nestkast, koolmezen die op zoek zijn naar lekkere hapjes. En Lysanne had een opmerkelijk verhaal over koolmezen in Hongarije die zelfs vleermuizenhersenen eten. Maar wat eet een Nederlandse koolmees nu over het algemeen?
En een voedzame spin - Foto: Jerzystrzelecki

Wanneer het mogelijk is zal de koolmees vooral voor insecten gaan. Vooral lekkere dikke rupsen en larves zijn favoriet. Hier zit veel eiwit en energie in die nodig is om actief te kunnen blijven. Maar ook spinnen, kevers, motjes en vlinders, vliegen en langpootmuggen staan op het menu. Met zijn scherpe snavel, kleine lichaam en wendbare vleugels kan hij makkelijk op dunne takjes en onder blaadjes zoeken naar zijn prooien. Een echte insectenjager!

Extra eiwitten

Maar de keuze voor voedsel hangt ook af van de behoefte, en natuurlijk het aanbod. Wanneer de vogels in de rui zijn bijvoorbeeld, hebben ze voor de aanmaak van nieuwe veren extra eiwitten nodig die zwavel of keratine bevatten. In deze periode eten ze dan ook extra veel spinnen omdat hier deze specifieke eiwitten in zitten. En omdat in de winter er weinig insecten te vinden zijn schakelen ze noodgedwongen bijna helemaal over op een dieet van zaden en pitten.

Beukennootjes

In die winter periode eten koolmezen vooral beukennootjes. Het is gebleken dat ze daar zo afhankelijk van zijn, dat in jaren met uitzonderlijk veel beukennootjes meer koolmezen de winter overleven. Maar in slechte jaren zien we dat de mezen uit het bos trekken op zoek naar andere bronnen van voedsel. En laat er nu in de tuinen in steden en dorpen heel veel voedsel te vinden zijn! Dat er de afgelopen jaren minder koolmezen geteld zijn in de tuinvogeltelling kan dus gewoon een gevolg zijn van warme winters en een goede beukennoten oogst in het bos.

Maar nu het weer warmer wordt en er weer insecten tevoorschijn komen zijn deze weer favoriet als energiebron. En hopelijk kunnen we ook dit jaar op de BdL cameras gaan waarnemen wat voor verschillende prooien de koolmezen voor hun kroost weten te vangen.


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs