Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Slechtvalken De Mortel on air!

Margot de Kam | donderdag 2 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 379x

Het is gelukt! Eindelijk kunnen we ook de slechtvalken van de Mortel weer volgen. Onder de kopjes nestcam/roostercam. Er komt technisch heel wat kijken voor webcambeelden gemaakt en doorgestuurd kunnen worden vanaf de toren naar zo’n groot project als Beleef de Lente. Met update!

Hoe staat het ervoor met het broedpaar?

Vorig seizoen hebben we afscheid genomen van V, die sinds 2018 heerseres van de Mortel was. We hebben veel plezier beleefd aan haar, ze heeft van 2019 tot en met 2021  9 jonge slechtvalken grootgebracht. Vorig seizoen werd ze langdurig stevig aangevallen door een ander vrouwtje en had ze na vele gevechten grote verwondingen aan haar kop. Er kwamen geen eieren. 30 april zagen wij haar voor het laatst.

In juni zagen we ter plekke een nieuwe vrouw bij de toren. De oude V  is niet meer gezien.

De vrouwelijke slechtvalk die we sinds juni zagen lijkt er nu nog te zijn. Zij is geringd, en we hebben een vermoeden van de code, maar daar zijn we nog niet 100% zeker van.

UPDATE 4 maart 2023

We hebben de ring nu goed kunnen lezen. 4NL is een slechtvalk uit Duitsland, Borken, Münsterland 2018.

Hier (klik blauwe tekst aan) een screenshot van de 4, en hier van NL op haar ring.

 

M van de Mortel

En M, man van de Mortel? M is ongeringd, maar we hebben een sterk vermoeden dat dit nog dezelfde M is. Hij is in 2015 gekomen. Hij heeft al 19 jongen grootgebracht.

100% zeker kunnen we natuurlijk nooit zijn bij een ongeringde valk.

 

 

De locatie en de historie

De nestkast op de toren in het plaatsje de Mortel in Brabant is in 2005 al geplaatst en er werden toen al webcambeelden verzorgd. Allemaal door Vogelwerkgroep Gemert. Op hun site staat de hele geschiedenis ervan.

Met Beleef de Lente volgen we al sinds het begin de slechtvalken van deze locatie. De legendarische slechtvalk Pa was de eerste broedman, hij heeft het van 2005-2015 volgehouden. M, de ongeringde man, is sindsdien zijn opvolger. Er zijn wel door de jaren heen meerdere vrouwtjes geweest.

 

We hopen weer veel plezier en mooie beelden mee te maken, en broedsucces. Zowel met de slechtvalken op de prachtige Grotelse heide in Brabant, als met de slechtvalken op het Rijksmuseum. Wat boffen we, met zulke mooie locaties!

Het zal ook interessant zijn om de verschillen, bijvoorbeeld in aangebrachte prooien, te kunnen vergelijken tussen slechtvalken in een natuurgebied op het platteland en slechtvalken in een wereldstad.

Ook hiervoor is ieders medewerking aan de waarnemingen noteren heel welkom, zie ook blog Samen onderzoeken wat is dat precies?

 

Man, M van de Mortel

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs