naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Beleef de Lente 2019 start op 17 februari   *   Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online
Toon alle blogs & vlogs

Door Marlon de Haan
Beleef de Lente

Seizoen in aantocht

Marlon de Haan | vrijdag 23 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 348x

Veel webcams zijn al live, maar die van de koolmees nog niet. Wanneer kunnen we ze weer in actie zien?
Deze juveniele koolmees is niet van het Beleef de Lente nest, en is veilig uitgevlogen. Fotograaf: Wim Bovens.

Vorig seizoen

In het broedseizoen van 2017 zijn we begonnen met acht eieren. Ups en downs waren er zeker, maar het lukte papa en mama koolmees toch om een succesvol nest te krijgen! Het werden uiteindelijk vijf jonge gezonde koolmezen. Vijf uitvliegende jongen zit rond het gemiddelde: bij een succesvol nest vliegen er gemiddeld zes uit. Vijf is dus niet zo gek, maar wel aan de lage kant. Natuurlijk zien we dat aantal liever hoger liggen.

Zilver en goud

In januari van dit jaar werd de Nationale Tuinvogeltelling weer gehouden. Nu de resultaten bekend zijn, kunnen we de medailles uitdelen. De koolmees kreeg dit jaar weer de zilveren, hij was de meest getelde vogel in tuinen op de huismus na! De koolmees kreeg wel de gouden medaille voor zijn aanwezigheid in de grote steden. 

(Voor meer resultaten van de Nationale Tuinvogeltelling, klik hier.)

Webcam

Nu is het broedseizoen alweer bijna aangebroken en de webcams staan al aan, behalve van de ijsvogel en de koolmees. Achter de schermen hebben wij al beeld en geluid van de nestkast, en ik zal u verklappen dat we de koolmezen al regelmatig horen!

Toch is het nog erg rustig op het erf in Noord-Brabant. Naar verwachting zullen de webcams van de koolmees eind maart of begin april live gaan, wanneer het broedseizoen voor deze soort eindelijk begint. Met het goede nieuws van dit en vorig jaar, hopen we natuurlijk op een zeer succesvol nest. 

Mijn medebloggers Lies en Peter, moderatoren Jasper en Henk, clipmaker Astrid en ik wensen u een top Beleef de Lente seizoen! 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht