Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Schuiven en bedelen in de nestkast

Bernice Sepers | donderdag 1 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 543x

Hallo iedereen! Voor degenen die mij nog niet kennen, ik ben Bernice Sepers en dit is mijn derde jaar als blogger bij Beleef de Lente.

In het dagelijks leven ben ik promovendus bij het NIOO-KNAW. Ik onderzoek hoe de persoonlijkheid van koolmezen gevormd wordt door de omgeving. Hiervoor heb ik veel veldwerk gedaan in een nestkastpopulatie vlakbij Arnhem. Dit jaar ga ik geen veldwerk doen, maar ga ik de verzamelde data analyseren en de resultaten opschrijven. Ik ga het veldwerk wel een beetje missen, maar via Beleef de Lente kan ik toch nog wat koolmeesjes volgen! In de nestkast op mijn balkon hangt ook een camera, dus ik spreid mijn kansen.

Schuivend door de nestkast

Terug naar onze Beleef de Lente nestkast. Ik moet zeggen dat de vooruitzichten er héél goed uitzien. We zien een koolmeesvrouw in de nestkast slapen, dat is al een heel goed teken. Meestal slaapt de man in de nestkast totdat hij zijn plek aan zijn vrouwtje afstaat, zo vlak voor het broedseizoen. Daarnaast zien we al een bijna voltooid nest, ook een geweldig teken. Het nest bestaat momenteel uit een laag mos met daarop wat plukjes haar. Het nest is nog niet helemaal af, want er moeten nog meer haren op om een lekker warm laagje te creëren. Soms zien we de vrouw met haar vleugels wijd door de nestkast “schuiven”, zoals op de foto bovenaan deze tekst en in dit clipje. Ze maakt dan een nestkom waar ze op een gegeven moment de eieren in zal leggen en zal gaan broeden.

Interactie koolmeespaar nog niet perfect

Een ander heel goed teken is de interactie tussen man en vrouw. In dit clipje zien we hoe de vrouw in de nestkast gaat en vervolgens begint te bedelen om voedsel. Dit is te herkennen aan de hoge geluidjes die ze maakt en het trillen van haar vleugels. Hiermee probeert ze de man te verleiden haar een lekker hapje te geven. De man hangt vervolgens aan de nestkastopening met een prooi in zijn snavel, de vrouw opent haar snavel ennnnn…. hij eet de prooi zelf op… Oké, nog even oefenen dus. Als je vrouw daadwerkelijk aan het broeden is zul je haar toch echt van voedsel moeten voorzien, koolmeesman! Maar het feit dat de koolmezen al aan het “oefenen” zijn is een fantastisch teken.

Mogelijk dipje

Ik verwacht dat het tempo van de nestbouw iets zal afnemen wanneer het weer wat kouder wordt, maar dat is normaal. De nestbouw zal op een gegeven moment weer opgepakt worden. Het is in ieder geval wel duidelijk dat deze koolmezen hun zinnen hebben gezet op de Beleef de Lente nestkast. Een geweldige start van dit seizoen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs