Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Scherpe blik

Arda van der Lee, STORK | donderdag 18 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 980x

De komende dagen wordt het prachtig weer. Tijd om op je rug in het gras te gaan liggen en naar de blauwe lucht te kijken. Zie je ze zweven?

Ooievaars en veel andere vogels maken van thermiek gebruik tijdens de trek. Maar ook gewoon in Nederland op een mooie dag zweven ze hoger en hoger. Zo hoog hebben ze een enorm zichtsveld en zien ze precies waar er wordt gemaaid of gehooid. En dan zijn ze er heel snel bij om achter de machines aan door het veld of weiland te stappen op zoek naar wormen, slakken en opgeschrikte of gewonde prooidieren.

Met een schuin oog

De zwevende soortgenoten worden door een broedende ooievaar scherp in de gaten gehouden. Met de kop schuin wordt er naar de hemel gekeken. Ongelofelijk hoe scherp ze kunnen zien, ze herkennen zonder problemen op grote hoogte of het hun eigen partner is of een vreemde. En die moet je goed in de gaten houden. Je weet maar nooit of die andere vogel plotseling zijn oog op jouw nest laat vallen. Waakzaamheid blijft geboden.

Het leuke is dat als ik die schuine kop van 'mijn' ooievaar zie, ik ook naar boven ga kijken. En altijd blijken er dan één of meerdere ooievaars hoog in de lucht rondjes te draaien. Alleen jammer dat ik dus geen excuus heb om lekker in het gras te gaan liggen. 

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs