Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Scheiding van tafel en bed

Ronald van Harxen, STONE | zondag 15 september 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 901x

Hoe lang is geleden dat we man en vrouw samen in de kast of op de tak zagen? En waar is man eigenlijk? Dat roept de vraag op of ons broedpaar nog wel een bruidspaar is. De kast lijkt in ieder geval het domein van mevrouw. En hoe zit eigenlijk met de schade door de kauwensloopbrigade?

Relatietherapie

Moeten we ons ongerust maken, of is deze scheiding normaal en tijdelijk van aard? Waarschijnlijk wel. Steenuilen staan erom bekend dat ze een 'duurzame verbintenis' aangaan, tot de dood erop volgt. In het najaar echter zijn ze altijd een beetje op elkaar uitgekeken, lijkt het wel. Op zich niet vreemd. Na een intensief broedseizoen waarin dame en heer erg op elkaar betrokken zijn, is een korte adempauze - even afstand nemen en wat tijd voor je zelf - helemaal geen slecht idee. In de aanloop naar het volgende broedseizoen staan ze dan weer fris en fruitig tegenover elkaar. Het doet de relatie eerder goed dan kwaad. Relatietherapie avant la ettre. Schijnt bij mensen ook goed te werken, hoor ik in mijn omgeving. Zit u dus even in een relatiedip? Volg het voorbeeld van onze dame en stuur uw echtgenoot een tijdje de hort op.

De kilo's vliegen eraf

Is het u trouwens opgevallen met hoeveel gemak ze zich door de invliegopening wurmt? Van wurmen is eigenlijk helemaal geen sprake meer, zo soepeltjes gaat het. Hoe anders was dat in maart toen we af en toe vreesden dat ze klem kwam te zitten. Mevrouw is flink afgevallen, dat is wel duidelijk. Haar hebben we geen enkele keer gewogen, maar van een enkele andere dames hebben we een aantal metingen die het gewichtsverlies mooi illustreren. Neem bijvoorbeeld vrouw 310. Bij de eerste controle op 16 april 1999 (ze was toen nog aan het leggen; 3 eieren, eerste ei 12 april) woog ze 225 gram en bij de vijfde  en laatste meting op 22 mei (5 jongen, 8 dagen oud) nog maar 161 gram; een afname van 28 procent in 38 dagen. Dit gewichtsverlies wordt vooral veroorzaakt doordat ze zich een beetje uithongert. Bijna alle prooi gaat naar haar kroost. En als die een weekje oud zijn, gaat ze in toenemende mate zelf op jacht. Ze gaat fors meer bewegen dus. Een uiterst effectieve manier om het gewicht omlaag te brengen. Opnieuw een voorbeeld om te volgen: lukt het het niet helemaal de zwangerschapskilo's kwijt te raken: ga dan lopend uw boodschappen doen en neem een klein tasje mee zodat u vaak op en neer moet. Een eet het niet zelf op, maar 'voer' het uw kinderen.

Schade opnemen

De kauwen hebben intussen flink huisgehouden. Het lijkt of ze van plan zijn de kast te slopen. De reden ontgaat me eerlijk gezegd een beetje. Baldadig kwajongens (-en meisjes) gedrag, daar houd ik het voorlopig maar even op. Het leek me overigens wel handig een keer de schade op te nemen. Bij voorkeur op een moment dat mevrouw afwezig was. Gisteren leek me een uitgelezen dag, veel te mooi weer om binnen te zitten. Om 9:00 uur stuurde ik een sms'je naar Benno: "Hoi Benno, wilde vandaag even de schade aan de uilenkast opnemen, maar wacht daarmee even tot mevrouw naar buiten gaat." "Okay, je weet de weg." Blijkbaar had ze een heftige nacht achter de rug want pas om 19:36 uur gaat ze naar buiten. Eindelijk! Maar bijna donker. Snel in de auto (de ladder had ik er al op gelegd) en naar Benno geracet. Om 19.50 schuif ik de ladder tegen de tak en amper 2 minuten later schuif ik hem weer in. Pas bij thuiskomst zie ik dat mevrouw in de kast zit. Blijkt ze om 19:44 weer de kast in gegaan te zijn. Tja, dat had ik niet verwacht. Gelukkig trok ze zich er niet veel van aan. De bekende 'frozen statue' pose en een paar minuten over 20.00 ontdooide ze al weer. Het alarm rond 19.40 uur kan overigens niet voor mij bedoeld zijn, ik arriveerde pas om 19.47 op het erf. 

Taxatierapport

Dan de schade: de veranda is grondig gesloopt, vooral aan de rechterkant. (zie foto). Meerdere laagjes multiplex zijn losgebikt en verwijderd. Nog even en rechts kijken we op de tak. Links zijn ze ook begonnen, lijkt een kwestie van tijd eer ze daar ook zover zijn. Voor de kast zelf of zitplek van de uilen lijkt het overigens nog niet veel gevolgen te hebben. In het najaar gaan we echter zeker nog een keer controleren en indien nodig repareren. Want wie weet welke snode plannen, sloopbedrijf Kauw & Co. nog meer aan het smeden zijn.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs