naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Lepelaar

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Koolmees

Live

Kauw

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Live

Havik

Vierde kuiken gezien in achterste berkcamnest   *   Eerste twee jonge koolmeesjes uit het ei!   *   Derde lepelaarskuiken op het voorste berkcamnest   *   Eerste huiszwaluw gesignaleerd!   *   Ook vierde ei van kauw Dongen gaat verloren...
Toon alle blogs & vlogs

Door Martin Vink
Vogelwerkgroep Gemert

Samenvatting week 13 Kasteelvrouwe

Martin Vink, Vogelwerkgroep Gemert | zaterdag 31 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 393x

Deze weeksamenvatting is verzorgd door Ciryon. Iedere zaterdagavond of zondagmorgen kunt u snel weer even lezen van wat er de afgelopen week is gebeurd. Hoogtepunten van deze week: Paringen, prooioverdrachten, UFO's, de welbekende HOP, indringers en een heftige aanval in de nestkast.
2 Vrouwen in gevecht, man vliegt voorbij

ZONDAG 25 MAART

Het is al twee weken dat NV nu kasteelvrouwe is op De Mortel. Allemaal verzuchten we dat ze, ondanks dat zij waarschijnlijk ‘onze’ V gedood heeft, toch een prachtige valk is. Dat zou je dan niet zeggen, als je ziet welke lichaamskenmerken we haar toebedelen. Chaplinvoeten, O-benen, mevrouw Wijdbeens, zo herken je dus een prachtige valkenvrouw! Het is een koelbloedig, berekenend wijf, concluderen we uit de manier waarop ze de voorgaande dagen met indringsters in haar territorium om is gegaan. Ze gaat er niet als een blinde vink achteraan, maar gaat heel tactisch te werk. Zodra een aanvalster even gaat zitten, gaat ze erop af om de concurrente weer op te jagen. Al wordt haar gedrag ook door enkelen als niet erg heldhaftig beschouwd. M doet zijn best zijn NV te behagen, hij brengt prooitjes, probeert haar te imponeren door achter een grote buizerd aan te gaan. NV is daar wel van gecharmeerd lijkt het, ze zijn veel in en om de kast te vinden en babbelen er lekker op los in dit prille stadium van hun relatie. De zeven waargenomen paringen van vandaag zien we graag als een bevestiging daarvan. Pas als het al donker is, komt NV in de kast voor de nacht. Met een krop als was ze Bianca Castafiore zit ze op het rooster de nacht in te kijken. Het was een rustige zondag. Een nieuwe eipoll wordt gestart, we durven het wel aan met deze Nieuwe Vrouw.

MAANDAG 26 MAART

NV heeft de hele nacht in de kast doorgebracht. Eerst nog wat onrustig, maar later in een diepe, ontspannen slaap. Tegen de ochtend komt een dichte mist opzetten, waardoor de toren in een geheimzinnige SF-sfeer wordt gehuld. Je verwacht zo dat er, in plaats van een valk, een UFO met een paar aliens op het dak landt. Half zeven laat NV haar wekker afgaan voor M. Hij komt even in de kast en ze vertrekken gezamenlijk. Bij terugkomst nemen ze uitgebreid de plannen voor de dag door. NV gaat op pad en M zit ruim anderhalf uur, heerlijk in zijn eentje op het rooster te slapen. Met een opgeladen accu kiest M ook het luchtruim om in no time terug te komen met een prooi. De communicatie tussen het stel is blijkbaar goed, want daar is NV al om de prooi dankbaar in ontvangst te nemen. Tegen het middaguur lost de mist langzaam op en worden de valken actiever. Waren er vanmorgen geen paringen te zien, vanmiddag wordt dat goed gemaakt. Gewend als hij was aan de WH (wiphoek) komt M er achter dat een antennewip (AW) nog niet zo makkelijk is. Halverwege een wat klunzige poging tot paren met zijn nieuwe lief die in de antenne zit, kukelt zij naar beneden. Ineens zijn er drie valken in de lucht, gelukkig gaat het maar om een passant, zo snel als ie werd gezien, is ie ook weer vertrokken. De rest van de dag verloopt gelukkig rustig. Als het al donker is, komt NV thuis, maar ze mist het rooster. Ze fladdert naar de rand van de ring even verderop. Het lijkt alsof ze een prooitje bij zich heeft, maar ze eet niet. Als ze richting de kast loopt, vliegt daar plotseling iets de duisternis in. We konden niet zien wat dat was, maar NV blijft voorlopig naast het rooster op de rand zitten. Ze lijkt geschrokken.

DINSDAG 27 MAART

Volgens de nachtwacht volgde er een onrustige nacht op de avond die ook al zo raar eindigde. NV was veel wakker, sliep op het rooster en niet in de kast. Tegen zeven uur komt M binnenvliegen, er volgt een kort ochtendgesprek waarna ze beiden vertrekken. Al vroeg vindt de eerste poging tot paren plaats. Een poging, M lijkt toch nog niet helemaal wakker, want hij verliest zijn evenwicht en mist zijn doel. Even wennen nog deze nieuwe vrouw. Maar oefening baart tenslotte kunst zijn we ooit overeen gekomen en de rest van de morgen wordt verschillende keren gepaard. M brengt nog wat prooitjes mee voor NV. Het lijkt weer een rustige dag te worden. Tot er vroeg in de middag, als een donderslag bij heldere hemel, twee vreemde valken ten tonele verschijnen. Er volgen in rap tempo diverse aanvallen op NV en M kiest verstandig het hazenpad. Als het er echt om gaat, heeft hij geen kans tegen de veel grotere vrouwelijke valk. De aanvalster van NV is een V met één ring. Die waagt het op een gegeven moment om de kast in te gaan. NV duikt er bovenop en er volgt een gevecht dat zijn weerga niet kent. Ze sleurt V1R op haar rug over het rooster de tent uit en samen vallen ze al vechtend naar beneden. M scheurt tijdens het gevecht telkens langs de kast, de vierde valk blijft weliswaar in beeld, maar toch op de achtergrond. De chat ontploft zowat, mensen durven niet meer te kijken, hoe zal dit aflopen? Maar even later verschijnt M in de kast, geen vreemde meer te zien en er volgt een paring in de antenne. Dat wil niet zeggen dat de schermutselingen nu helemaal over zijn. In de namiddag krijgt NV weer diverse aanvallen te verduren van een vreemde vrouw. Het zijn eigenlijk meer schijnaanvallen nu en M en NV lijken nu niet echt onder de indruk te zijn. De aanvallen houden op en in de vooravond scoort M nog een hapje voor NV die kleddernat de kast weer binnenkomt. Het regent nu behoorlijk, ze slaapt vannacht binnen.

WOENSDAG 28 MAART

Deze morgen is er helaas veel camstoring waardoor we meer hop zien dan slechtvalk. We weten dat er hard wordt gewerkt om de problemen op te lossen. Gelukkig hebben we nog wel de refreshcams (VWG Gemert), waardoor we toch een goed beeld hebben van wat er op de toren gebeurt. NV zit helemaal opgedroogd en opgepoetst in de kast en er is geen vreemde meer te zien. M komt weer langs om zeven uur, ze babbelen wat, vliegen wat en paren wat tot hij een ontbijtje tevoorschijn tovert op de dakrand. Ze fladderen de hele morgen wat heen en weer tussen kast, rooster, antenne en WH. Rond elf uur is de hop verdreven en hebben we beeld op BDL mét geluid. Nu horen we de communicatie tussen beide vogels ook. M serveert de lunch, er wordt weer gepaard, dat ziet er goed uit voor als we nog een nestje willen dit seizoen. Als hij later op de WH zit, zoomt de camera op hem in, wat een schitterend kereltje. ’s Middags is er lang geen valk te zien, het is druilerig en grijs. Als NV aan het eind van de middag de kast in komt wordt ze (letterlijk?) omgedoopt tot Natte Valk. Nat tot op d’r ondergoed zit ze voor haar stulpje, het rooster doet meer denken aan een afdruiprekje. We horen haar schreeuwen naar M, maar er volgt geen eten. De hop vliegt weer binnen en NV doet de kop in de veren.

DONDERDAG 29 MAART

De hele nacht heeft NV lekker op de drempel van de kast staan slapen. Geen last van de hop, niet van terrorspreeuwen, niet van vreemde valken. Gewoon een lekkere rustige nacht. We zijn allemaal, inclusief NV en M wel toe aan een beetje rust in de kast. Gewoontegetrouw gaat om half zeven de wekker voor M. NV wailt haar ontbijtwensen de deur uit. Om zeven uur komt M met de bestelling, eerst even een ochtendwip en dan lekker eten. Een heerlijk saaie dag volgt, er wordt wat gepaard, wat heen en weer gefladderd, beetje in de kast, beetje op het dak, beetje vliegen. Tussendoor een beetje eten, wat we prachtig in close up kunnen volgen doordat VWG heel mooi inzoomt als NV een prooitje verschalkt op de achterste dakrand. M zet zijn beste pootje voor om zijn lief in het kuiltje te krijgen, hij diept het uit, schuift het glad en prijst het aan, zo goed en charmant hij maar kan. Als NV dan uiteindelijk in het kuiltje plaatsneemt en ook wat begint te schuiven, houden we allemaal onze adem in. De nieuwe eipoll barst al weer uit zijn voegen, we zijn ei klaar voor.

VRIJDAG 30 MAART

De eipoll is dicht sinds afgelopen nacht/morgen twaalf uur. Het wachten is begonnen. De laatste dagen is er behoorlijk vaak gepaard, ondanks de onrust van dinsdag. Gemiddeld toch zo’n zeven keer per dag. We hebben daarom goede hoop dat, als het nu gewoon lekker rustig blijft, er eindelijk eitjes gelegd gaan worden. Om half zeven gaat de wailwekker weer, je kunt er bijna de klok op gelijk zetten, en rond zeven uur verschijnt M. Hoewel we het niet hebben gezien, denken we toch dat er een PO is geweest. Heerlijk, weer een rustige dag, met best mooi weer ook. M blijft zijn gade verwennen met prooitjes en wordt zelf verwend met paringen. Hij jojoot in en uit de kast, hij buikschuift door het kuiltje dat het een lieve lust is, alles om haar te verleiden. De paringen worden langer en veelvuldiger en wij worden hoopvoller op een prachtig, lang en saai broedseizoen. Als het donker is, komt ook de lady of the manor haar opwachting weer maken. Lekker slapen in haar hemelbed.

ZATERDAG 31 MAART

Veelbelovend hangt NV vanmorgen boven het kuiltje, ze staart, ze hangt stil, iedereen verwacht dat ze met leggen begint. Of zou ze ons als een volleerde fopvalk gewoon in het ootje nemen? We wachten, jeetje dit is echt leggedrag hoor, maar nee. Op een gegeven moment stapt ze gewoon weer over de drempel het rooster op. Waar wij een lekker rustig dagje verwachten en stiekem hopen op een eitje, komen we allemaal bedrogen uit. In de namiddag is er weer een derde valk. Deze keer worden er zo te zien serieuze aanvallen uitgevoerd op NV. NV schuilt niet in de kast, wat onderdeel van haar tactiek leek te zijn. We maken ons zorgen, want dit ziet er weer anders uit dan de laatste keer. Na een (bijna?) clash op het dak is al een tijdje geen valk meer te zien. Gelukkig komt ze even later weer boven water. Een zucht van verlichting gaat door de chat, ook hier is ze weer ongeschonden doorheen gekomen. Ondanks dit gedonder hebben we vandaag weer zeven paringen waargenomen. maar een eitje zal nog wel even duren. Vanuit de kast vertrekt ze nog even naar de betonrand om wat te eten. Waar we haar in close up kunnen volgen, zelfs als ze recht onder de dakcam op het hoekje zit. Na het eten gaat ze naar de kast, even bijkletsen met M waarna hij naar de kroeg kan. NV is thuis en het wordt donker, het is Stille Zaterdag.


Vogelwerkgroep Gemert

Vogelwerkgroep Gemert is eind 1988 opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. Het werkgebied van de VWG Gemert omvat de voormalige gemeente Gemert, bestaande uit Gemert, Handel, De Mortel en Elsendorp. De VWG heeft o.a. de volgende doelstellingen: - beschermen en inventariseren van de in het werkgebied voorkomende vogels - plaatsen, controleren en schoonhouden van nestkasten, -wanden - weidevogelbescherming - Biotoopverbetering i.s.m. de gemeente - geven van voorlichting aan belangstellenden - organiseren van vogelwandelingen en lezingen - opze Bezoek de website van Vogelwerkgroep Gemert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht