naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Martin Vink
Vogelwerkgroep Gemert

Samenvatting week 12: Opnieuw verliefd worden voor de Valken en de kijkers.

Martin Vink, Vogelwerkgroep Gemert | zaterdag 24 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 393x

Nieuwe blogs van en voor alle BDL-volgers. Vanaf nu verschijnt er ieder weekend een weeksamenvatting over de slechtvalken in De Mortel. Zo bent u weer snel op de hoogte van wat er in de afgelopen week allemaal is gebeurd. Twee enthousiaste BDL-volgers, Erik en Ciryon, verzorgen deze blogs voor u!
Prooioverdracht M aan NV

Maandag 19 maart 2018:

Een dag van acceptatie en voor velen het begin van ongewenst afscheid moeten nemen. Onze oude ongeringde “V” is nu zeker niet meer onze vertrouwde “V”. Het bewijs is overweldigend (zie vorige weblogs) en onze nieuwe eveneens ongeringde V krijgt de naam NV (Nieuwe Vrouw). Na enige discussie over bedrijfsstructuren, nemen we allen de naam aan. Leden die al jaren kijken werken aan hun verdriet en nieuwe leden kijken met veel interesse naar wat de natuur nu voor ons in petto heeft. M en NV doen voorzichtig alsof ze verliefd zijn en langzaam… heel langzaam worden wij ook een beetje verliefd op haar, maar stapje voor stapje.. V is nog lang niet vergeten! Vandaag een aantal paringen geweest, gewerkt aan het kuiltje en goede gesprekken tussen NV en M, die veelal gaan over het feit waarom M geen prooi heeft meegenomen voor NV. Ook in de chat gaan de gesprekken over onze nieuwe dame. Een drukte van belang en veel oh’s en ah’s, maar wel met veel respect voor elkaars emoties. Bijzonder om te zien hoe we met elkaar omgaan en hoe volwassen de reacties zijn in tijden van consternatie.

Dinsdag 20 maart 2018:

NV heeft de nacht in de kast doorgebracht. Was wel wat onrustig, maar na wat poetsen, gingen haar luikjes gedurende de nacht toch weer dicht. Bij het aanbreken van een nieuwe dag, na een bezoekje van M en wat gebabbel, vliegen ze samen het kletsnatte luchtruim in. In totaal hebben we 4 paringen geconstateerd, maar niet op de WH (WipHoek voor de nieuwe lezers). De wetenschap dat dit niet V is, is nu ook voor de hardcore V-lovers een feit. De computer- en camtechnici van BDL zijn de hele dag in de weer om de cam’s weer back on track te krijgen. We hebben niet veel kunnen zien, maar zijn blij met hun tomeloze inzet om ons als thuiskijkers te blijven vermaken.

Woensdag 21 maart 2018:

Wat een heerlijke rustige dag op de Mortel. Nadat NV wederom een nacht in de kast heeft doorgebracht met haar snavel in haar veren gaat net voor 07.00 uur de inwendige valkenwekker. NV en M kletsen de gehele dag over hun naderend kroost. Manlief is goed in de stemming en haalt met enige regelmatig prooitjes voor NV en de voorbereidingen worden getroffen op wat wij allemaal verwachten en hopen. De mist gooit soms wat roet in het eten en we zien met enige regelmaat Hops. Voor de nieuwelingen onder ons (ik ben er één van), dat is het stilstaand plaatje dat je ziet als er geen live beelden zijn. Vandaag ook weer een aantal paringen, kuilcontrole en steentjes eten. De avond valt en NV gaat rustig slapen op het rooster, maar dan…. Paniek 3.0. Ze schrikt wakker en ziet, in haar beleving, een condor op haar afkomen en vliegt in paniek weg… of was het een achtervolging na haar constatering dat het niet zo angstwekkend wezen was?. Na bestudering van de beelden blijkt het een spreeuw te zijn met hoogmoedswaanzin en met de cajones (google time) van een olifant. NV blijft de gehele nacht weg en de nightwatch kijkt door de geweldige IR-optie geïntrigeerd naar stille steentjes in de kast en “ons” veertje die de als enige stabiele factor altijd bij het rooster blijft.

Donderdag 22 maart 2018:

Na de fratsen van de spreeuw komt NV vroeg in de ochtend weer terug in de kast. Het libido van M wordt vandaag goed op de proef gesteld. We komen uit op 7 paringen, maar de deugnieten zullen vast en zeker buiten beeld ook wel “bezig” zijn geweest. De band tussen beiden is sterker aan het worden en de valkvolgers accepteren NV meer een meer. Sommige nog niet met volle overgave, maar tijd is, zoals altijd, het beste medicijn. Nadat M duidelijk heeft aangegeven dat flatsen (niet googlen hoor, dat is poepen) in de kast niet echt heel slim is, gaat NV ná deze relationele correctie qua kastgebruik keurig haar behoefte doen op het rooster. Ons veertje onder het rooster heeft er nog geen last van en blijft stoer wapperen in de wind. Dat is vaak voor ons een zekerheidje dat de cam nog werkt en het is en blijft "ons” veertje.

Vrijdag 23 maart 2018:

NV had nog steeds knikkende knieën van de aanval van de “verschrikkelijke” spreeuw en heeft deze nacht op de rand naast de kast geslapen. Vanaf 06.00 uur vinden er diverse paringen plaats en is er letterlijk en figuurlijk geen vuiltje aan de lucht. So far.. so good. Maar vanaf 11.00 uur ontploft de chat en is Beleef De Lente wereldwijd trending topic op Twitter :) Een vreemde vrouw komt het territorium binnen van ons echtpaar en vanaf dat moment is het hommeles. NV en de indringer schieten als waarlijke “vallende bakstenen” rond de toren van De Mortel. Uur na uur, vrijwel zonder enig rustmoment. Van de ene cam naar de andere cam, het is niet bij te houden wat er gebeurt in de chat. M is in geen velden of wegen te vinden (naar de vrijdagmiddagborrel mag ik aannemen, want qua strijd is hij kansloos tegen valkendames) en de strijd tussen beide dames gaat door tot de avond valt. Het broedseizoen nadert haar einde en nu niet winnen is een verloren broedjaar 2018. Met ruim 1.400 kijkers en een chat die niet te volgen is als er even bier of cognac wordt ingeschonken, is het een vrijdagmiddag die bij zal blijven. Nadat de avond langzaam haar intrede doet, neemt de rust gelukkig toe. NV komt naar het er op het eerste oog uit ziet heelhuids naar huis en bivakkeert in de kast. De zo gewenste ei-poll gaat weer even de ijskast in. Zoals Eleonora’s Valk zo mooi citeerde; “Eieren zijn voorlopig van schrik terug de eileiders ingeschoten bij NV “

Zaterdag 24 maart 2018:

NV heeft net als de meeste onder ons nu ook weekend en geniet redelijk ongestoord van haar welverdiende nachtrust en zo te zien heeft ze geen last van nachtmerries over hetgeen gisteren heeft plaatsgevonden. Het kersverse setje heeft zich vandaag niet al te veel laten zien. Onze reporter ter plaatse (kuiko) melde ons dat beide SV’s achter een groep van 50 duiven aanzaten en dat beiden pogingen deden er eentje te verschalken. Of het daadwerkelijk gelukt is zal altijd een vraag blijven. Qua paringen was het een productieve dag. We konden er 9 noteren die in beeld waren, maar uit hun lange afwezigheid mag geconcludeerd worden dat ze in de dubbele cijfers gaan eindigen. Een ware prestatie en laten we maar zeggen dat het nieuwe paar goed op dreef is. Zolang ze paren is de kans zeer reëel dat, ijs en weder dienende, er voor de volgers en het stel positief vervolg komt. De zon schijnt vandaag, de temperatuur wordt steeds aangenamer en terwijl ik dit schrijf hoor ik de vogels vanuit de open achterdeur druk bezig zijn. Spring is comming! M en NV hebben ook weer hele gesprekken vandaag in de kast, helaas doet het geluid het nog niet, maar hier wordt wel keihard aan gewerkt. Alles is rustig…. wacht.. om 17.00 zijn er weer aanvallen. Deze blijven gelukkig beperkt en de aanvaller is waarschijnlijk een juveniel. Dat is een nog niet-geslachtsrijpe slechtvalk met praatjes. De avond valt en een valk komt op het rooster. Is het NV of M. In de chat is er twijfel, maar hier oogjes dicht en snaveltje toe.. Toedeloe

Erik Petersen en Ciryon


Vogelwerkgroep Gemert

Vogelwerkgroep Gemert is eind 1988 opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. Het werkgebied van de VWG Gemert omvat de voormalige gemeente Gemert, bestaande uit Gemert, Handel, De Mortel en Elsendorp. De VWG heeft o.a. de volgende doelstellingen: - beschermen en inventariseren van de in het werkgebied voorkomende vogels - plaatsen, controleren en schoonhouden van nestkasten, -wanden - weidevogelbescherming - Biotoopverbetering i.s.m. de gemeente - geven van voorlichting aan belangstellenden - organiseren van vogelwandelingen en lezingen - opze Bezoek de website van Vogelwerkgroep Gemert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht