Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Samen uit Samen thuis

Pieter van den Assem | vrijdag 13 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 741x

De laatste tijd is er veel te beleven op de camera’s, man en vrouw kerkuil raken steeds meer gewend aan de nestkast en de kans is groot dat ze hier ook hun jongen laten opgroeien. Niet alleen de kerkuilen waren te zien op de beelden, ook meerdere bezoekers kwamen langs voorbij de camera’s
Foto : Koos Dansen

Lentekriebels

Op de camerabeelden is goed te zien dat de nestkast veel interesse opwekt bij de buren van de kerkuilen. Niet alleen de kerkuil is opzoek naar een plek om te verblijven, veel vogels, waaronder de boomklever, huismus en koolmees zijn al een keer op camera verschenen om de nestkast te bezichtigen. Door het lenteweertje van de afgelopen paar dagen zijn veel dieren extra actief geworden en zullen dus meer voor de camera verschijnen, wat mooie beelden voor ons kijkers oplevert.

 

Lekker nestelen

De kerkuil heeft het hier wel getroffen met zijn nestplek, maar het was niet altijd zo makkelijk om een plekje te vinden. Veel uilen hebben eeuwen geleden een slechte reputatie ontwikkelt bij de mens, met name de kerkuil aangezien de kerkuil altijd in de buurt van mensen woont en leeft. Vroeger vermeed men de kerkuil, een krijsende kerkuil betekende slecht weer of een storm op komst. Veel mensen verjaagde dan ook broedende of rustende kerkuilen. Een kerkuil betekende niet veel goeds zodra die aanwezig was.

Vroeger nestelde de kerkuil in holten van bomen, of op richels van rotsen. Tegenwoordig is dat niet voor te stellen. Denkt men aan de kerkuil, dan worden de uilen gelijk met een nestkast geassocieerd. Ook de naam doet vermoeden dat deze uil vooral bij mensen in de buurt nestelt. Vroeger broedde de kerkuil in torens van kerken of in oude boerderijen. De kerkuil heet dan ook niet voor niets ‘Barnowl’ in het Engels.

 

Concurrentie op de huizemarkt

Veel dieren zijn erg geïnteresseerd in de nestkast, want eigenlijk is het hetzelfde als een holte in een boom. Zo komen er bij Beleef de Lente veel verschillende vogels op dit soort nestkasten af. Dit kunnen kauwen zijn, maar ook holenduiven. Het is dus maar afwachten wie er uiteindelijk in de nestkast gaat nestelen, maar zo als het er nu uit ziet maken de kerkuilen de grootste kans!

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs