Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Samen uit en samen thuis

Adrie Duivenvoorden | zondag 4 augustus 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 961x

Afgelopen week werd dé vraag gesteld: waar slapen de Zwaluwen als ze niet terugkeren naar de nesten? Al een aantal jaren proberen wij inzicht te krijgen in deze leefgewoonte. Het antwoordt is al in de chat gegeven maar ik zal hem nog even herhalen. We weten het niet!

DE KOLONIE

Een terechte opmerking in de chat: het is erg rustig en dat klopt helemaal. De kolonie wordt op dit moment bevolkt door broedende Zwaluwen en een aantal nesten die op uitvliegen staan van Zwaluwen die laat aan hun eerste broedsel begonnen zijn. En dan het goede nieuws de laatste drie dagen hebben wij veel eierdopjes gevonden, dat betekent dat deze kuikens als embryo geen last gehad hebben van de extreme hitte. Ook laten de eerste jongen van de tweede leg zich zien, die moeten nog heel pril geweest zijn tijdens dat hete weer. Goed vooruitzicht voor het camera echtpaar!

JONGE ZWALUWEN

En dan de tweede vraag: Waar zijn al die jonge Zwaluwen? waar gaan hun uitjes naar toe. Hoever vliegen ze? nooit zien we in de omgeving groepen Zwaluwen vliegen. Wat doen ze als ze dagen weg zijn? en ook hier moet ik het antwoord schuldig blijven. Er zijn 81 nesten uitgevlogen, heel veel Zwaluwen, die met regelmaat naar de kolonie terugkeren en in groepen boven de huizen zweven, lekker op de dakvorsten van de bollenschuren pauzeren en soms met ze,n achten in een nestkom verdwijnen om daar de nacht door te brengen. Maar altijd verdwijnen ze weer om vervolgens weer terug te keren. Ook de tweede leg zal hier aansluiting bij vinden en deze rituelen zullen duren tot half september, waarschijnlijk allemaal ter voorbereiding voor hun barre tocht naar Afrika, daarna zullen ze definitief afscheid nemen.

Tino Stulen

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs