Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Samen tutten

Arda van der Lee, STORK | donderdag 9 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 179x

De laatste ooievaars zijn nu zo'n beetje terug uit Afrika. De nesten zijn bezet, vaak door de oude, vaste stellen. Ze klepperen, paren, verdedigen hun plek en maken het nest klaar voor eieren en jongen.
foto Arda van der Lee

Via de beelden van de webcam is het uitbouwen van het nest goed te volgen. Ik zelf heb het geluk ook een bewoond nest in de tuin te hebben, dus kan ik alles van 'dubbelop' volgen. Daarom zal ik de beelden van 'mijn' nest soms gebruiken bij mijn blog. 

Takken

De basis van het nest zijn takken, die door de oudervogels in de buurt op de grond worden gezocht. Tak voor tak wordt 'aangevlogen' en vervolgens tussen de andere takken gestoken. Dat lukt niet altijd even handig met die lange snavels.

Samen tutten

Soms proberen beide vogels het samen te doen. Als het mensen waren zou je ze horen zeggen: "die tak kan wel hier, nee joh, hier is beter, laat mij nou even proberen, geef nou aan mij, ik kan dat handiger." Zo tutten ze wat aan. 

Rommeltje

En door dat getut gaat het soms ook mis, steekt er tak uit, hangt naar beneden of valt op de grond. Het lijkt een rommeltje, maar langzamerzeker ontstaat er toch een stevig bouwsel, een mooie basis.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs