Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Door Roos Tol

Samen sterk

Roos Tol | donderdag 11 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 606x

Eén mus is géén mus. Twee mus is een halve mus. En drie mus is een… O nee, dat liedje ging over eieren. En iets met Pasen. Maar het eerste stuk klopt: één mus is géén mus. Voor kauwen geldt hetzelfde, net als voor heel veel andere vogels. Samen sterk!

Groep is Grote Vogel

Zeker als je onderaan de voedselketen fladdert, en beschouwd wordt als een lekker hapje, zoals vink, mus of sijsje, kun je maar beter met velen zijn. Veel waakzame ogen en oren. Bovendien is een dichte wolk vogeltjes moeilijker te besluipen dan een hippend musje alleen. Het zal niet elk roofdier afschrikken, en er vallen slachtoffers, maar de kans om samen te overleven is groter dan alleen. Daarnaast vinden veel vogelsoorten het in groepen ook gewoon gezelliger.
Daarbinnen heerst dan wel weer orde en rangorde. Ieder kent zijn plek. Al zal daar best eens twist over ontstaan en is er niets wat niet veranderen kan.


Liever op mezelf

Niet elke vogel is dol op al die “gezelligheid”. Het roodborstje is een notoire eenling, vrouw zowel als man. Dat ze elkaar in het broedseizoen genoeg verdragen om twee legsels te produceren en ook nog een paar weken voor de jongen te zorgen, mag wel een wonder heten.
Anderen zie je op de voedertafel wel in koppels, maar zelden in een groep. Merels bijvoorbeeld. Hier en ook op mijn eigen voedertafel komen houtduiven en tortelduiven altijd met z’n tweeën, en áls er al meerdere koppels zijn, dan jagen ze elkaar de keet uit!
Het is net als bij mensen: sommigen zijn meer op zichzelf dan anderen. Eigen eten eerst.


Maar voortplanten moet!

Groepsvogel of solitair, aan één ding ontkomt geen enkele vogel. Voortplanten, broeden en voor de jongen zorgen. Dat hele prachtige proces maken ze allemaal door. De een wat precieser dan de ander…. En sommigen laten na de lusten de lasten lekker over aan anderen. Koekoek!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht