Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Binnenkort

Slechtvalk

Binnenkort

Ooievaar

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Visarend

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Samen (op)groeien

Margot de Kam | vrijdag 24 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 801x

Het snelste dier ter wereld. Vliegkunstenaar. Vogelvanger. Roofdier. Dat gaan deze kleine witte kuikens straks worden.

De slechtvalk is een roofvogel. Hij moet alleen kunnen overleven. Slechtvalken die een territorium veroverd hebben, delen dat met een partner. Jonge slechtvalken jagen soms wel samen, maar binden zich niet en zullen uiteindelijk meestal hun eigen weg kiezen.

Zo bijzonder is het dat we hun familieleven hier van dichtbij kunnen aanschouwen. We zullen zien dat ze tijdens hun broedseizoen onderling en met hun jongen heel betrokken en intiem zijn. Ook de jongen zullen beste maatjes worden tijdens hun groei- en leerperiode.

 

Synchroon hatchen

De eieren worden bij valkachtigen pas bebroed, voordat het laatste ei komt. Zoals we zeker bij de eerste drie zagen, zorgt dit voor synchroon hatchen: zo dicht mogelijk na elkaar uit het ei komen. Dat het vierde kuiken een klein beetje later is geeft niet. Zolang het voedselaanbod goed is, heeft ook dat kuiken gewoon kans. Valkenkuikens concurreren niet echt onderling. Zij groeien en leren samen spelenderwijs. De ouders zorgen steeds dat alle kropjes gevuld zijn.

 

Zorg nodig

De kuikens worden totaal afhankelijk en nog halfblind geboren. Ze wegen dan zo’n 35 tot 40 gram. Hun gehoor is wel goed. Op aanmoedigende chupjes van de ouders heffen ze hun kopjes met open snaveltjes in de lucht. De sterke nekspier, nodig om de eischaal door te zagen komt ook nu van pas.

De ouders zijn de eerste dagen steeds aanwezig. Vooral de moeder. De kuikens moeten tegen weersomstandigheden beschut worden. Kou, maar vooral felle zon zijn ze niet tegen bestand met hun dunne donsveertjes. De ouders hangen over de kuikens, leunend op hun vleugels.

Zij slapen eten en groeien de eerste tijd. In de eerste dagen groeien ze al hun eigen gewicht. Over drie weken zullen de kuikens als het mannen zijn rond de 600 gram wegen en de vrouwen zo’n 900 gram. Ze groeien verbazingwekkend hard.

 

Hard groeien en leren

Het zijn intelligente vogels. Het leven in de natuur is hard. Deze witte hoopjes zullen in 6 weken zo snel groeien en veranderen, dat ze kunnen gaan leren vliegen. Als ze dat hebben geleerd blijven ze nog een maand of twee bij hun ouders. Ze moeten naast goed leren vliegen ook leren jagen voordat ze op zichzelf kunnen. Als ze zover zijn vertrekken ze zelf ieder zijns weegs, of soms trekken ze met een broer of zus een poosje. Maar dan is de lente allang voorbij en de herfst in zicht.

 

Blijf ze volgen, het worden prachtige weken vol steeds weer verrassende, verwonderende en lieve, grappige momenten.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs