Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Saai

Ronald van Harxen, STONE | zondag 10 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 152x

Ik hoor dat er klachten zijn over ons. We zouden saai zijn. De hele dag maar een beetje zitten te niksen. Van de ene poot op de andere. Dat zou het wel zo'n beetje zijn. Ik kan daar boos om worden, ja écht boos! Wat denken jullie klagers wel niet? Dat wij er zijn om jullie te vermaken? Mooi niet!

Belangrijk werk

Wij zijn er om nieuwe uilen op de wereld te zetten, om de soort in stand te houden. Dat is belangrijk en verantwoordelijk werk! Niet zoals jullie mensen, er een heel leven over doen om amper twee kinderen groot te brengen. Maar drie of vier, soms zelfs vijf of zes. Elk jaar weer!

Medaille

Weet je hoe druk het straks voor ons wordt? Eieren leggen, prooien vangen, broeden, prooien vangen, jongen verzorgen, nog meer prooien vangen, jongen groot brengen, nog meer prooien vangen, jongen helpen met verhuizen, noem maar op. Voordat die gasten de deur uit zijn, zijn we gauw een half jaartje verder. En net als je daar weer een beetje van bent bekomen, begint het gelazer weer van vooraf aan. Ik weet van een buurvrouw die er al tien jaar mee bezig is. Bijna veertig kids heeft ze op de wereld gezet en drie echtgenoten versleten. De meid verdient een medaille! Dus kom me niet aan met saai!

Niet meer zeuren

Mogen we dan alsjeblieft in de aanloop naar het eerste ei overdag een beetje relaxen? En willen jullie dan ophouden met daarover te zeuren? Alsjeblieft!

Vierduizend

En ja, de buurman van iets verderop. Die heeft zich twee jaar geleden het ongans gevlogen om voldoende pieren en kevers te vangen. Muizen waren zo goed als uitverkocht toen, dus hij moest aan de bak met allerlei klein grut. Bij vierduizend keer is hij op en neer gevlogen om eerst zijn vrouw en daarna zijn kroost te voorzien. Een keer viel hij van vermoeidheid van de tak. We hadden bijna de dierenambulance gebeld. Noem dat maar saai. Dan moet je toch wel lef hebben!

Uitslovers

Dus beste kijkers, heb alsjeblieft een beetje geduld met ons en jaag ons niet op met verhalen over de bosuil en de oehoe. Uitslovers zijn dat. Wij steenuilen doen het als wij denken dat de tijd er rijp voor is. En geen seconde eerder!

Mede namens mijn partner,

Vrouw(e) Lichtenvoorde


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs