Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Door Sienna Obdeijn

Rustig op het nest

Sienna Obdeijn | vrijdag 12 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 705x

Terwijl mevrouw Koolmees uit de eerste nestkast aan het broeden is begonnen, heeft mevrouw Koolmees in de tweede nestkast er nog een paar eitjes bijgelegd.

De vorige keer schreef ik dat de koolmezen waarschijnlijk voor de highscore in legselgrootte zouden gaan. Blijkbaar wilde de kerkuil zich daar ook mee gaan bemoeien want ook zij deed een goede poging. Het lijkt erop dat mevrouw Koolmees uit de tweede nestkast heeft gewonnen. Haar score staat nu op acht eieren. Op het moment van schrijven zit mevrouw Koolmees in de tweede kast op haar eieren. Zou ze nu dan ook beginnen met broeden, of houdt ze de eieren even warm? De kans in aanwezig dat er morgen toch nog een eitje volgt.  
 

Omrollen

Tijdens het broeden is het voor de eieren belangrijk dat ze een aantal keer per dag omgerold worden. Dit zorgt ervoor dat het embryo zich goed ontwikkelt en dat eventuele temperatuurverschillen minimaal blijven. Ook worden de posities van de eieren veranderd in het nest, om ervoor te zorgen dat alle eieren even warm zullen blijven. Daarnaast zorgt het draaien van de eieren ervoor dat de embryo's niet aan een kant van de eierschaal blijven plakken, het embryo moet immers ongeveer in het midden van het ei blijven.

Mevrouw Koolmees zal dit allemaal uit instinct doen en ervoor zorgen dat de kuikens in de eieren zich goed kunnen ontwikkelen. En terwijl mevrouw Koolmees goed voor de eitjes zorgt, zal meneer Koolmees haar af en toe een hapje komen brengen.  Kijkt u mee?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht