Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Rustig buurtje?

Pascal Stroeken, STONE | vrijdag 11 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 305x

Is u ook al iets opgevallen op deze nieuwe steenuilenlocatie? Of misschien moet ik zeggen: iets níet opgevallen?

Ik heb het - natuurlijk - over kauwen. Of beter: het ontbreken van opdringerige kauwen voor de nestkast. En holenduiven, niet te vergeten. Ook van die buurtbewoners die uitgerekend pal voor de deur staan te lummelen als man of vrouw steenuil naar binnen of buiten wil. Vooralsnog lijkt het hier onder de rook van Lichtenvoorde een rustig buurtje, waar de buren op zichzelf zijn en zich niet doelloos op straat begeven. Geen hinderlijke, lawaaierige groepsvorming in het portiek en op de stoep.

Oproerkraaien

Heel anders dan de opstootjes die we bij tijd en wijle van de vorige locatie in Winterswijk kenden. Vooral de kauwen ontpopten zich daar tijdens voorgaande BdL-edities als volhardende oproerkraaiers waar man steenuil het regelmatig mee aan de stok kreeg. (Misschien wel een toepasselijke bijnaam voor de kauw: de oproerkraai).

Maar hier in Lichtenvoorde? Rust! Man steenuil boft er maar mee. Hij hoeft niet voortdurend op zijn hoede te zijn en van tijd tot tijd ongenode gasten in de buurt van de kast te verjagen. Hij kan met dit mooie weer lekker ontspannen  - ergens buiten beeld  - in de zon zitten.

Je hoort ze (soms) wel, maar ziet ze niet

Toch zijn er wel kauwen in de buurt, ik heb ze althans een enkele keer op afstand gehoord. Nou verwacht ik niet dat de kauwen in Lichtenvoorde beschaafder zijn dan in de omgeving van Winterswijk en de steenuilen bewust met rust laten. Mogelijk is er op het erf voldoende alternatieve nestgelegenheid en oefent de nestkast daarom niet zoveel aantrekkingskracht op hen uit. Of misschien was die brede uitlooptak op de Winterswijkse locatie simpelweg té uitnodigend voor kauwen en duiven om er rond te hangen?

Blijft het zo rustig?

Of het zo kalm blijft in de buurt is de vraag. Ik heb eens teruggebladerd in de clips van vorig jaar. Bij het clipje Eén klak is soms genoeg van 8 maart 2021 vermeldde Geert: “Het is relatief rustig voor de nestkast. De steenuilen hebben tot nog toe weinig bezoek van holenduiven en kauwen. Misschien hebben de lessen in 2020 gewerkt.” In 2020 was het namelijk al meteen vanaf de opening van het webcamseizoen, begin maart, een komen en gaan van kauwen en duiven. Meermaals per dag zagen we man in actie komen om de tak leeg te vegen. Vorig jaar nam in de loop van maart het aantal bezoekende kauwen en duiven wel toe en kwam het zo af en toe tot confrontaties met de steenuilen. Maar zo onrustig als het jaar ervoor werd het toen nooit.

Hoe zal het dit jaar, op de nieuwe locatie, verlopen? Blijft het rustig in de buurt?

 

Foto header: donderdagmiddag 10 maart 2022. Rust in de buurt.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs